Ревизори броят чадъри на потопен плаж

Новините

24-06-2014, 06:17

Снимка:

"Труд"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

На практика в момента Варна няма плаж

Ревизори от Министерството на регионалното развитие /МРР/ пристигнаха вчера на варненския плаж, не за да огледат щетите от потопа, а на регулярна проверка. При нея се отчита дали концесионерът е оставил достатъчно свободна от платени чадъри площ, има ли спасителни постове, душове, информационни табели.

"По принцип такива ревизии са изненадващи, не ни предупреждават за тях. Но не допусках, че точно след погрома ще дойдат да броят чадъри. Тях ги няма, морето ги отнесе", обясни Андрей Василев, търговски пълномощник на концесионера на варненските плажове "Лазурен бряг 91". Според него щетите по ивиците са около 150 000 лв. Отделно на вятъра са отишли над 27 000 лв., инвестирани в подготовка на пясъка за сезона.

На практика в момента Варна няма плаж, защото той е засипан с дървета, боклуци и кал, а потоците вода на места са отнесли голяма част от пясъка в морето. Разрушения има до калните бани, на централния, а най-тежко е положението на Офицерския плаж, до който се оттича т.нар. Шокаров канал. Заради близостта му след всеки дъжд там водата е мръсна. Стихията е отнесла навътре в морето решетките, спиращи едрите боклуци и плажът е превърнат в бунище.

"Това е резултат от човешка грешка. Деретата, които се вливат в канала, са били затлачени преди пороя. Годишно се дават 600 000 лв. за чистене на канали и дерета във Варна, а виждате резултата", възмутен бе Василев. Той настоя част от 2 млн. лв., които общината ще получи от плажните концесии тази година, да бъдат дадени за поддържане на зоните около морските бани, а каналът да бъде заустен дълбоко в морето. "Плажът ще е готов за посетители до края на седмицата. Но е редно МРР да ни освободи от такса екология, която е около 10% от концесионната", уточни Василев.