Водата в "Аспарухово" не става за пиене, от ВиК твърдят обратното

Новините

23-06-2014, 13:13

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Препоръчват ползването на бутилирана вода

На основание резултатите от лабораторните изследвания, извършени в 7  пункта на територията на кв. "Галата" и кв. "Аспарухово", питейната вода в района не следва да се ползва за пиене и за приготвяне на храна, съобщават от Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве във Варна.

Оттам препоръчват ползването на бутилирана вода, на съдове за хранене за еднократна употреба както и спазването на добра битова хигиена с цел предотвратяване възникването на инфекции.

Пробонабирането продължи и събота, и неделя. За следващите резултати и за отмяна на забраната, населението ще бъде своевременно уведомено, съобщават от здравната инспекция. Издадено е предписание до управителя на "ВиК-Варна" с конкретни препоръки за действия по време на бедствие.

Според направените проби от ВиК, пък водата е годна за пиене. От дружеството са направили свое пробонабиране, което не е установило отклонения от нормата. Проби за изследване са взети от началната точка, откъдето става водоподаването за кв. "Аспарухово" – от ЦДГ №40 на ул. "Барутен погреб" №6, както и от места в самия квартал.

Контролна проба е взета и от Целодневната детска градина в с. Каменар. Нито една от пробите не е с отклонения от стандартите. Подаваната към абонатите на Варна и кварталите на града вода е без отклонения и отговаря на всички норми, регламентиращи качеството на питейната вода и отразени в Наредба 9 на МЗ от 16.03.2001 г. Пробите са стандартни по изследваните химични и микробиологични показатели.

Превантивно, по предписание на Регионалната здравна инспекция във Варна, водата се хлорира със завишена доза хлор, за да се постигне допълнителна дезинфекция.