Президентът: Няма място за вайкане, кметът и областният да отиват на място

Плевнелиев благодари на хилядите доброволци и дарители

"Няма място за вайкане. Кметът и областният управител сега не трябва да стоят на бюрата си, а да са на място". Това каза президентът Росен Плевнелиев, след литургията в памет на загиналите в наводнението в кв. "Аспарухово" и Добрич. 

"Днес трябва да бъде и ден на национална солидарност, защото след голямата мъка трябва да дойдат изводите.  Държава трябва да е на старната на хората, да е всеки ден там на място и гражданите да припознаят като своя", коментира Плевнелиев.

"Мерките са ясни. Те трябва да бъдат ефективни, целенасочени и конкретни. Комисиите трябва да заработят мащабно и денонощно. Държавата в лицето на правителството се е ангажирала и е дала всички гаранции, че хората ще бъдат обезщетени. Комисията по бедствия и аварии трябва да заработи извънредно и да изпрати представители тук на място", допълни той. 

По думите на президента от действията на държавата оттук нататък зависи дали гражданите ще имат повече вяра или ще станат още по-разочаровани от нея.

Плевнелиев благодари на хилядите доброволци, които се изсипаха от цялата страна и работят денонощно. Благодари на дарителите – стотици хиляди българи, които с есемеси, и бедни, и богати показаха своето отношение към трагедията.

"Сега не е време за политизиране и за отиграване на ситуацията. Има място само за целенасочен и солидарен труд. Време е всеки независимо от цвят и партийна принадлежност да покаже своето отношение към собствения си народ, който е в беда. Аз ще се върна пак, за да видя какво е свършено", завърши президентът.