Близо половин млрд. лв. е дефицитът в бюджета на НЗОК

Новините

23-06-2014, 12:07

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Днес Надзорният съвет на Касата ще решава дали ще има актуализация на бюджета

Близо половин милиард лева е дефицитът в бюджета на НЗОК, предаде БНР. Днес Надзорният съвет на Касата се събира, за да търси изход от ситуацията и да реши дали ще има актуализация на бюджета. Преразходът на Здравната каса до края на годината се очаква да е 491 млн. лева. Това показва финансов анализ на институцията.

Най-сериозният дял в него формира болничната помощ.До края на годината Здравната каса няма да може да плати на лечебните заведения над 329 млн. лева. За лекарства за домашно лечение не достигат над 96 млн. лева, за онко-медикаментите - над 48 млн. лева. Други 16 млн. лева няма да достигнат за покриване на медицинските изделия, пише още в доклада.

"Основният проблем пред здравната система и стабилността на Здравната каса е увеличаващият се брой на хоспитализациите. Ако бюджетът на Здравната каса не се актуализира или не се вземат други мерки, след септември у нас няма да има здравеопазване“, каза преди дни пред БНР председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

От съсловната организация настояват за среща с премиера, с финансовия и здравния министър, с всички парламентарни партии. Ако обаче се наложи актуализация на бюджета на касата, тя трябва да се гласува докато работи този парламент.

За спешна актуализация на бюджета на касата настояха в отворено писмо и пациентски и болнични организации. Пациенти и лекари искат още да отпадне и постановлението, прието преди два месеца, за остойностяване на медицинската дейност.

"Реално изчисленият дефицит на касата - на базата на досегашни разходи, е около 330 милиона и с толкова трябва да се актуализира бюджета, за да няма срив в здравеопазването", каза д-р Бойко Пенков, заместник-министър на здравеопазването и представител на държавата в управата на Касата.

"Реалният изчислен дефицит, на базата на досегашни разходи, е около 330 млн. В този дефицит влизат дефицит на плащания на болнична помощ и за лекарства за домашно потребление. Тази година има изключително голям ръст на потребление на болнични услуги. Според мен една актуализация на бюджета ще даде спокойствие на хората, че има средства и когато са болни ще си получат спокойно лечението", обясни Пенков.