170 къщи вече са отводнени, трябват още самосвали за извозване на кал

Животът

22-06-2014, 12:12

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Има нужда и от хигиенни маски за лице за доброволците

Близо 170 пострадали домове в "Аспарухово" вече са отводнени, стана ясно на заседание на Общинския кризисен щаб. От Гражданска защита прогнозират, че ще приключат с отводнителните дейности на оставащите около 30 къщи до края на деня.

Осигурени са 8 химически тоалетни в района, разпределени по засегнатите домове и пред поликлиниката.

Сметопочистващите фирми извозват отпадъците, започнало е отводняване на образувалия се водоем на ул. "Моряшка". В дейностите се използват двете най-големи помпи от Варна и една от Бургас. Вчера нивото е свалено с 1 метър, днес се очаква да падне още 1 метър. След отводняването, верижен багер ще разчисти терена от тинята. Когато района се осуши напълно, ще започнат и укрепителни дейности.

От щаба на общината съобщават, че в разчистването се използват 9 големи и 6 малки багера, 6 фадроми, 16 камиона за извозване на кал, 15 моторни резачки за клони, вишки за рязане на опасни клони, 4 крана, 1 машина за удълбочаване на терени, 17 самосвала, както 3 самосвала с щипки.Има обаче недостиг на самосвали за извозването на кал, която се транспортира на няколко пункта, от където се извозва на територия за рекултивация в местността "Чайка". От общината в Бургас вече са изпратили към Варна няколко самосвала и се очаква се да пристигнат.