ВиК: Водата във Варна е годна за пиене, Здравната инспекция - не препоръчваме

Пробите направени от ВиК не са показали отклонения, но тези взети от Здравната инспекция ще бъдат готови в понеделник

Водата кв. "Аспарухово" и останалите райони на Варна отговаря на всички норми, залегнали в Наредба 9, регламентираща качеството на питейната вода. По изследвани химически показатели всички взети проби са стандартни, съобщиха от ВиК-Варна. 24-часовите проби на водата по микробиологични показатели също не дават отклонение. Те ще бъдат окончателно потвърдени утре между 10 и 12 часа, обясни началникът на Лабораторно-изпитвателния комплекс на "Водоснабдяване и канализация – Варна" ООД инж. Дора Славчева. Извършва се нармолна хлориране.

За експресното изследване на водата са взети проби от всички ключови точки от село Каменар до "Галата". В "Аспарухово" са взети пбори на ключови места – от района на Медицинския център и два детски градини. Нито една от пробите не дава отклонение от стандартите, което прави водата във варна и пострадалия от наводненията квалтал "Аспарухово" годна за пиене.

От РИОКОЗ - Варна, обаче не препоръчват водата все още да се ползва за пиене и приготвяне на храна. ВиК си правят собствени проби. Резултатите от тези проби, които ние сме взели в петък ще излязат в понеделник в раннния следобед, съобщи шефката на Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве д-р Светлана Станева. "Ние не забраняваме да се пие вода от чешмата, но не препоръчваме да се ползва", коментира тя.