Близки на загиналите в наводнението получават по 10 000 лв.

Всички нуждаещи се ще получат социална подкрепа

Подготвя се проект на постановление на Министерски съвет, с което близките на загиналите в бедствието във Варна и Добрич ще получат еднократна финансова помощ от по 10 000 лева. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов след заседанието на Кризисния щаб в Областна администрация – Варна.

"Всички нуждаещи се ще получат социална подкрепа. Финансова помощ ще има и за пострадалите от наводнението хора, които са подали по надлежния ред документация за оценка на щетите", напомни министър Адемов. 

Еднократно финансово подпомагане в размер до 325 лв. (петкратния размер на гарантирания минимален доход) ще бъде отпуснато на всички лица и домакинства, които имат право на помощта съгласно Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане за покриване на инцидентно възникналите нужди след наводнение. Средствата се отпускат от Министерство на труда и социалната политика чрез АСП след извършване на социална оценка. Около 300 души са установените лица, които имат извънредна нужда от помощ.