По 325 лева ще получат пострадалите от пороя (обновена)

От дирекция "Бюро по труда" започна насочването на безработни за осъществяване на аварийно-спасителни дейности

По 325 лева ще бъдат отпуснати на лица и домакинства пострадали от пороя в "Аспарухово". Уточнението обаче е, че пари ще има за тези, които имат право на помощ съгласно Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане за покриване на инцидентно възникналите нужди след наводнение. Средствата се отпускат от Министерството на труда и социалната политика чрез АСП след извършване на социална оценка.

По разпореждане на министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов екипи на териториалните структури на Агенцията за социално подпомагане и Агенцията по заетостта във Варна от рано тази сутрин оказват съдействие на всички институции, ангажирани с ликвидиране на последствията и щетите от бедствието.

От дирекция "Бюро по труда" започна насочването на безработни за осъществяване на аварийно-спасителни дейности. Вече са изпратени 30 души и при необходимост ще бъдат насочени още.

Създава се организация и в спешен порядък ще започне извършване на социални оценки на засегнатите лица и домакинства за получаване на еднократна финансова помощ. Дейностите ще продължат и в събота и в неделя. При нужда ще бъдат командировани социални работници от останалата част на страната.

По-късно стана ясно, че се подготвя на постановление на Министерски съвет, с което близките на загиналите в бедствието във Варна и Добрич ще получат еднократна финансова помощ от по 10 000 лева.