Съдиите останаха без пари, искат спешно 19 милиона

Парите

19-06-2014, 15:59

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

25 милиона лева пък поискал допълнително ВСС за заплати

Съдилищата в страната имат пари за издръжка само за още две седмици. Това сензационно обявиха от Висшия съдебен съвет (ВСС), цитирани от правния сайт defakto.bg. Оттам настояха пред правосъдния министър Златанова правителството да им отпусне допълнителни 19 милиона лева за режийни разноски, неотложни ремонти, изплащане на обезщетения. Средствата бяха поискани от ВСС преди месеци. Някои съдилища са започнали годината с 55,5% по-малко пари за издръжка в сравнение с 2013 г.

Повод стана искане на шефа на Районния съд в Раднево да му се осигурят пари за обзавеждане на един кабинет, подмяна на дограма и доставка и монтиране на охранителни камери.

Положението в Раднево наистина е трагично, заяви Димитър Узунов от ВСС и обяви, че един съдия дори е обзавел кабинета си със собствени средства.

В Софийския районен съд пък имали задължения от 900 000 лева само за експертизи.

Правосъдният министър Зинаида Златанова отговори, че всеки ден питала финансовия министър Петър Чобанов какво става с исканията на ВСС. А от МФ винаги й задавали въпроса кое е по-важно за съдебната власт – увеличението на заплатите или на издръжката. „И двете”, отговори представляващата ВСС Соня Найденова. След това се поправи – приоритет са средствата за издръжка.

За заплати съветът бе поискал 25 милиона лева допълнително, но и по това искане от МС няма отговор.

Златанова обеща още днес да постави въпроса за издръжката през колегата си Чобанов.