Чиновниците с право да стачкуват

Новините

19-06-2014, 07:22

Снимка:

"Труд"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Идеи за промени в Закона за държавния служител ще обсъди утре Съветът по административна реформа

Чиновниците да имат право да стачкуват ефективно и да подписват колективни трудови договори с шефовете на ведомствата, в които работят.

Тези идеи за промени в Закона за държавния служител ще обсъди утре Съветът по административна реформа, под ръководството на вицепремиера Даниела Бобева. 
Предложенията са чиновниците да имат правото да спират работа в знак на протест, както всички останали трудещи се. Сега стачката в администрацията е само символична, с лентички и плакати. Ако проектът бъде приет, там ще може да се стачкува ефективно в два случая. Първият е, ако бъде нарушен колективният трудов договор, а вторият - ако не може да се постигне съгласие по клаузите в него.

В проекта е записано, че преди да се стигне до стачка представителите на чиновниците са длъжни да преговарят с ръководството на ведомството. Преговорите продължават до 14 дни.

За да не се блокира обслужването на гражданите и бизнеса, е предвидено три дни преди да спрат работа, служителите да подписват споразумение, с което да се гарантира "задоволително административно обслужване през време на стачката".

Забраната за стачка не пада изцяло. Тя остава за МВР, Министерството на отбраната, съда, прокуратурата и следствието. Няма да имат право да спират работа и т.нар. висши служители. Това са главните секретари на ведомства, секретарите на общини, шефовете на дирекции и инспекторати. Те, както и досега, ще протестират само символично.

Според новите правила чиновниците трябва да предупредят за стачка поне 7 дни преди да спрат работа. А за да започнат протест, трябва да гласуват "за" поне половината от служителите, без тези в отпуск и в командировка.

Промените са написани още през 2010 г., но са отхвърлени през 2011 г. Сега министърът на труда Хасан Адемов ги внася отново, защото се очаква Комитетът на министрите на Съвета на Европа да приеме препоръка България да даде право на ефективна стачка на чиновниците. "Сегашното положение ще се отрази негативно на международния престиж на страната ни", твърди Адемов и настоява промените да бъдат приети. Съветът на Европа още от 2005 г. има ясна позиция, че забраната за стачка у нас нарушава две конвенции и Европейската социална харта. Преди 9 години той бе сезиран за проблема от "Подкрепа" и КНСБ.

"Имаше различни мнения в Съвета по административна реформа. Затова поискахме анализ на режимите в страните от ЕС. Ще го обсъдим отново, като сме поканили и представители на синдикатите, за да чуем тяхното мнение", каза за "Труд" вицепремиерът Даниела Бобева.

Анализът показва, че в Европейския съюз само в Литва и Естония има пълна забрана за чиновниците да стачкуват. Навсякъде обаче има ограничения за магистрати, полицаи и военни. В Италия се иска първо да се договори, че чиновниците ще осигурят минимално обслужване на гражданите. В Латвия забраната за стачка се разпростира и над спецслужбите и пожарникарите. В Исландия тя важи и за дипломатите.

Бизнесът: МС няма мандат за това решение

Това правителство и този парламент нямат морално право да приемат решение с далеко отиващи последствия. Възможността на чиновниците да стачкуват трябва да бъде детайлно дискутирана от управляващи, които имат обществена подкрепа, каза Евгений Иванов, изп. директор на КРИБ.

Синдикатите: Адмирираме промените

Регламентирането на правото на държавните служители да стачкуват ефективно е стъпка в правилната посока. Не бързам да се радвам, защото не е ясно дали пътят ще се извърви докрай в тази разлюляна политическа обстановка, каза лидерът на КТ “Подкрепа” Константин Тренчев. Решението ще даде възможност на хората да се защитават по-добре срещу несправедливостите, добави той.

Мария Темелкова, шеф на Федерацията на синдикатите от държавното управление към КНСБ, адмирира възможността държавните служители да подписват колективен трудов договор. Това ще доведе до повече права за работещите в централните и общинските администрации, каза Темелкова.