Пак ни удари порой, утре - още

Животът

18-06-2014, 17:36

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Колектор за 32 млн. лева ще спаси града от наводнения

Поредният летен порой се излива над Варна в момента. Канализацията на града е поставена на поредното изпитание. Масово преливат шахти. В района на Окръжна болница от канализацията бълват истински гейзери.

За да бъдат избегнати подобни наводнения общината е готова с проекта на така наречения "горнопоясен колектор "А" - Битоля-Пирин". Колекторът ще поема битовите и дъждовните отпадъчни води на Варна от зоната над него и така ще отводнява по-голямата част от 5-ти, 13-ти, 9-ти, 12-ти, и част от 10-ти подрайони. Приемайки техните битови и дъждовни водни количества, тръбата ще облекчи до голяма степен канализацията на централната градска част на Варна. Съществуващата канализация в централната градска част е силно претоварена, като проблем през най-натоварения сезон – летния, е и преливанията в сухо време към морето.

В основни линии трасето на бъдещия колектор е: началната шахта в близост до кръстовището на ул.”Братя Бъкстон” и ул.”Битоля”, върви по ул.”Битоля”, продължава по ул.”Пирин”, след това по ул.”Дрин” до ул.”д-р Пискюлиев”, продължава по ул.”Дрин” и на ул.”Григорий Цамблак в близост до кръстовището с ул.”Радецки” се изгражда преливник. След преливника започва дъждоотливен канал до съществуващ водосток на ул.”Девня”, а останалите води се заустват в нова канализация ф 500 и дължина около 110 м, която се зауства в горнопоясния колектор с диаметър 70/105.

Отпадъчните води от обект “Горнопоясен колектор “А” ще се заустят в съществуващия горнопоясен колектор, завършващ в Канална помпена станция “Запад” в близост до кръстовището на ул.”Атанас Москов” и ул. ”Девня”. Чрез нея водите се прехвърлят в довеждащия колектор до ПСОВ–Варна. Колекторът ще бъде изграден изцяло безтраншейно.

Общата дължината на колектора е 2260 м с диаметър 1250-1600 мм. и ще бъде изграден от стъклопластови тръби. Прогнозната стойност на обекта е приблизително 32 млн.лв., за които ще се кандидатства по европейските програми от новия програмен период, когато те бъдат окончателно договорени от правителството.

Друг готов проект предвижда ремонт на Втори горнопоясен колектор, който започва от кв.Виница. Чрез него се отводняват кв.Виница, част от северните приградски територии – Манастирски рид, Траката, Св.Никола, ж.к.Бриз, с.Каменар, градска част, северно от колектора, ж.к.Младост, ж.к.Възраждане, Западна промишлена зона и др. Стойността на ремонта е 2 млн. лева.

Заради очакваните утре нови обилни валежи за Варна и още 16 области в страната е обявен жълт код. Във Варненска област се очакват валежи с количества между 15 и 30 л/кв.м. В Шумен, Разград и Търговище се очакват валежи до 50 л/кв.м. В цяла Северна и Източна България ще има и гръмотевични бури и градушки.