Само България харчи за Южен поток

Животът

18-06-2014, 14:47

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Русия не е инвестирала нито рубла на своя територия

В момента никой освен България не прави разходи по проекта "Южен поток". Това заяви днес във Варна Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум. Пред колегите си енергетици той представи така наречения "План 17" - програма за спешен кризисен мениджмънт в енергетиката. Според Хиновски, който е бивш член на Съвета на директорите на НЕК, бивш експерт към парламентарната комисия по енергетика и бивш член на съвета на директорите на АЕЦ „Козлодуй”, борд от професионалисти трябва да управлява енергетиката на България тъй като компетентността на ДКЕВР е под заплаха заради последните политически назначения в нея.

Като пример за липса на контрол той даде работата "на сляпо" по проекта Южен поток. Русия не е вложила нито рубла в газопровода на своя територия, въпреки че там също са нужни огромни инвестиции заради разстоянието от газовите находища до морския бряг. В същото време България е единствената страна по проекта, която прави разходи по него без да са известни важни моменти от подписания договор. Така например не е ясно защо цената на 1 километър от Южен поток е 4 пъти по-висока от аналогичния Северен поток и други подобни газопроводи. И ще изплати ли България инвестицията си от транзитни такси след като животът на подобно съоръжение е средно 44 години?

По договор българската страна няма никакви права - нито за определяне на цената, нито на размера на транзитните такси, нито на неустойките. Всичко това може да решава единствено Газпром, категоричен е Хиновски.

Подобна, според него била ситуацията и с АЕЦ "Белене". В споразумението за строителството на централата бил фиксиран и дългогодишен договор за задължително изкупуване на произведената еленергия от страна на НЕК, подобно на този за американската ТЕЦ "Марица изток".

Това твърдение на Хиновски предизвика гневна реакция от страна на проф. Николай Джагаров, преподавател в Морско училище, общински съветник от БСП във Варна и 16-ти в листата за Евроизборите на Коалиция за България. Джагаров заяви, че лекторът говори неистини и се позова на изказвания на руския президент Владимир Путин. В отговор от залата започнаха да скандират "БСП, БСП" и професорът беше обвинен в системна и некоректна политическа пропаганда по време на научния форум.

След лекцията на Хиновски по програмата на Енергиен форум 2014 трябваше да започне дискусия на тема "Морските газопроводи ноу-хау, технологии, екология и правови аспекти". Организаторите обаче обявиха, че поканените специалисти от страна на инвеститорите и държавните органи, ангажирани с изграждането на Южен поток, в последния момент отказали да участват в дискусията и не пристигнали.