1 милиард лева щети от такси за концесии засече БОРКОР

Новините

18-06-2014, 08:59

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Проблем е и даването на концесии по много закони, а не само по един

Неплатени такси за концесии от 2008 г. насам са нанесли щети за 1 млрд. лева. От тогава за 67 находища на подземни богатства не е плащана нито концесионна такса, нито кариерна. Това е показал анализ на концесиите, изготвен от правителствения център за противодействие на корупцията БОРКОР, съобщава "24 часа".

Шефът на БОРКОР Бойко Великов обясни, че до 2008 г. за тези находища поне е плащана кариерна такса. По думите му щетите могат да се изчислят за стотици милиони, дори и милиард лева. В анализа на БОРКОР обаче не е правено точно изчисление на претърпените от държавата вреди.

Тези концесии за добив на подземни богатства са давани без конкурси, а по право при приватизацията - на държавни компании, обясни Великов.

Първоначално концесиите по право са били 400-500 на брой. Такива били дори за големите находища като Челопеч, Медет, Елаците или плажната ивица към комплексите Русалка, Елените, Дюните и пр., се посочва в доклада на БОРКОР.

В анализа се твърди още, че проблем е и даването на концесии по много закони, а не само по един. По мнението на Великов концесиите трябва да бъдат събрани в един закон, в който да се премахне всяка възможност за даване на концесия без провеждане на състезателна процедура. Именно по този начин според него ще се намалят възможностите за корупция при концесионирането.

БОРКОР е анализирал и концесионните договори за ски зоната в Банско, плажната ивица на Слънчев бряг и златното находище в Челопеч. И при трите договора са установени сериозни пропуски в работата на институциите и почти никакъв контрол по спазването на договорите.

Предложенията на БОРКОР са дадени на Министерския съвет, обясни шефът на центъра. Според него те трябвало да бъдат приети от парламента, независимо от политическата ситуация.

БОРКОР предлага и въвеждането на типови договори за концесионирането на минерални води и по-добра уредба за концесиите на водоснабдителни мрежи.