Плавен преход вместо оставка

Новините

17-06-2014, 15:32

Снимка:

БГНЕС/Архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Избори между 28 септември и 12 октомври

Все още не е ясно кога ще има оставка на правителството. Участниците в Консултативния съвет за национална сигурност са се обединили около идеята за "плавен преход"

Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) при президента не се обедини около конкретна дата за предсрочните избори, но постигна договорка те да се проведат между 28 септември и 12 октомври тази година.

Това са датите, по които партиите започват консултации, съобщи след края на продължилото над 4 часа заседание държавният глава Росен Плевнелиев.

Президентът представи пред медиите становището и предложенията на КСНС относно актуалната политическата обстановка в страната.

Той обяви, че участниците в КСНС се обединили около идеята за "плавен преход" и предстоящи консултации за точната дата на изборите.

Все още не е ясно кога правителството ще подаде оставка.

Готов съм да бъда част от решението за дата за предсрочни избори, но то зависи от мандатоносителя и от управляващата коалиция, заяви президентът.

Парламентарно представените политически сили са отчели, че изборите за Европейски парламент не са дали допълнителна сила и легитимност на правителството за провеждане на дълбоки и цялостни реформи, както и че не са задали ясна алтернатива.

Партиите са се обединили около необходимостта от определяне на приоритетни задачи на парламента и на изпълнителната власт, от ускоряване на процеса на финализиране на Споразумението за партньорство на Република България, очертаващо помощта от европейските структурни фондове за периода 2014-2020 г.

Има консенсус и за консултации за определяне на ясни принципи и правила за номиниране на българския еврокомисар.

Президентът Плевнелиев благодари на членовете на КСНС за коректния и добронамерен дебат, който са имали и за конструктивния и национално отговорен подход. Той изрази увереност, че взетото днес решение на КСНС е важна стъпка към стабилност и ясна перспектива пред държавата.

Единственият от участниците в КСНС, който се спря да говори пред журналистите, беше Волен Сидеров. Той отново обяви, че от партията му искали избори на 27 юли, както и поправки в Изборния кодекс, с които да бъде въведен образователен ценз за гласуване.

Очаквам политическите консултации за датата на предсрочните избори между парламентарно представените партии да се проведат в края на тази седмица или в началото на следващата, каза още Сидеров.