"Газпром" въвежда режим на предплащане на газа за Украйна

Новините

16-06-2014, 10:58

Снимка:

n/a

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Това се случва след окончателния провал на тристранните преговори

"Газпром" въвежда режим на предплащане на газовите доставки за Украйна, ако натрупаният дълг на страната от 1.951 милиарда долара не бъде изчистен до 10.00 часа московско време, съобщава mediapool.bg.

Това обяви в понеделник официалният представител на компанията Сергей Куприянов след окончателния провал на преговорите във формат ЕС – Украйна – Русия.

"Ние не постигнахме споразумение, и шансовете това да се случи са слаби. Ако не получим предплата до 10 часа московско време, ще спрем доставките на газ", съобщи Куприянов, цитиран от световните информационни агенции.

Шефът на "Газпром" Алексей Милер коментира по-рано, че предложената от Русия цена от 385 долара за хиляда кубични метра е обективна, подкрепя се от ЕК и съответства на препоръките на Международния валутен фонд за Украйна.

"С всеки следващ кръг от преговори ние виждаме, че руската страна реално не е настроена за откриване на компромис. Руската страна е настроена да задълбочи конфликта и не приема компромисните, много конкретни предложения, които изказа Европейската комисия", коментира украинският министър на енергетиката Юрий Продан.

По думите му "в момента в нашите хранилища има повече от 13.5 милиарда кубични метра газ. Украинската страна днес е готова за такова развитие. Свършихме доста сериозна работа, свързана с увеличаването на реверсните доставки от Европа. Мисля, че заедно с Европейската комисия, ние ще търсим начини за увеличаването на реверсните доставки от европейските държави".

В същото време от "Нафтогаз Украйна" потвърдиха готовността си да се обърне към арбитражния съд в Стокхолм с искане да бъдат преразгледани газовите контракти с Русия, предаде РИА"Новости", позовавайки се на изказване на главата на компанията Андрей Коболев.

От ЕК пък изразиха убеденост, че е възможно откриването на решение на газовия спор между Украйна и Русия, предаде Франс прес. "ЕК е убедена, че все още е възможно и е в интерес на всички заинтересовани страни", се казва в изявление на изпълнителния орган на ЕС.