"Дон Жуан" открива Опера в Летния театър

Варна Лайф

13-06-2014, 13:09

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Постановката ще бъде представена на 20 юни от 21 часа

Наближава голямото лятно преживяване Опера в Летния театър, което през тази година ще доминира в културния живот на Варна от 20 юни до 23 август. По подобие на предишни години, и петото издание на фестивала, чиито медиен партньор е Varnautre.bg, ще протече под мотото на кандидатурата на Варна за европейска столица на културата 2019. В съревнованието за европейския приз морският град преодоля първата бариера и се класира за финалната номинация, чийто резултат ще стане известен наесен. Фактът силно мотивира екипа на Театрално-музикален продуцентски център Варна - Държавна опера Варна, начело с директорката Даниела Димова, да поднесе на варненци и многобройните гости на Варна от страната и чужбина високостойностни музикални събития.

В романтичния Летен театър на Варна меломаните са поканени да съпреживеят красотата на оперното изкуство под открито небе в 13 незабравими вечери. На 20 юни от 21 часа, в рамките и на ММФ "Варненско лято", ще бъде представена една от най-новите постановки на Държавна опера Варна "Дон Жуан" от В. А. Моцарт, в оригиналния режисьорски прочит на Александър Текелиев. В неостаряващия оперен трилър своето вокално и артистично майсторство ще покажат баритонът с великолепна международна кариера Венцеслав Анастасов в ролята на Дон Жуан и солистите на Варненската опера Евгений Станимиров, Линка Стоянова, Арсений Арсов, Ина Петрова, Илина Михайлова, Пламен Димитров. Дирижира младата и талантлива варненка Вилиана Вълчева с постоянен творчески адрес в Швейцария и стремителна кариера, белязана от наскоро спечелената международна стипендия на името на Рихард Вагнер.
 
Гала концертите са сред любимите спектакли на публиката, защото поднасят като чаша шампанско най-доброто от популярните арии и ансамбли в различни произведения. На 24 юни от 21 часа в Летния театър ще празнува оперетата, а заедно с нея и всички почитатели на този красив, динамичен и зареждащ сетивата музикален жанр. За това ще се погрижат звездите на ДМБЦ ”Стефан Македонски” Марио Николов, Катерина Тупарова, Александър Мутафчийски, Валентина Корчакова и солистите на Държавна опера Варна Пламен Димитров, Свилен Николов, Силвия Ангелова, Димитринка Райчева, Ирина Жекова, Илина Михайлова.

Те ще изпълнят фрагменти от оперети на Йохан Щраус – баща и син, Имре Калман, Франц Лехар, Роберт Щолц и Джери Бок.
Настроението в Оперетната гала ще задава със своята палка всепризнатият маестро Юли Дамянов - главен диригент на ДМБЦ "Стефан Македонски", а режисьора на Оперетната гала и директор на Националния ни музикален театър Марио Николов, ще аплодираме и като солист.

Няма как да не припомним, че за миналогодишното издание на Опера в Летния театър Държавна опера Варна получи най-демократичната Кристална лира - Награда на публиката на СБМТД и Радио Класик ФМ, а маестро Юли Дамянов бе удостоен с отличието за диригентско майсторство за хитовия спектакъл Super Star Gala – Мюзикълите на XX век, представен на 3 и 9 август 2013 в Летния театър.

Само суперлативи могат да се кажат за дългоочаквания спектакъл "Мадам Бътерфлай" на 26 юни от 21 часа в Летния театър, в който, под диригентството на Деян Павлов, ще посрещнем Калуди Калудов - любимия на варненци тенор от световна величина, почетен гражданин на нашия град и признат музикален педагог. В ролята на Чо-Чо-Сан (Бътерфлай) ще се представи сопраното от полски произход Анна Дитри – спътница в живота на Калуди Калудов.

Очарователната двойка, заедно с екипа на Държавна опера Варна ще ни върне към вечния въпрос на Пучиниевия шедьовър струва ли си да живееш един живот без любов.

Целия афиш на Опера в Летния театър можете да видите тук

 

Билети по 10, 15, 20, 30 лв.
Работно време каса Държавна опера Варна: 10.00-13.00 и 14.00-19.00 всеки ден.
Резервация и продажба билети на тел.: 052/665020, 052/650666; 052/669652 и e mail: [email protected]
Работно време каса Летен театър: 10.00-13.00 и 14.00-18.30 всеки ден, тел.: 052/612803