Брюксел отсече: Плащат отпуските и посмъртно

Животът

13-06-2014, 12:38

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

За прецедент послужил частен казус на германка

Европейският съд изправи работодателите пред неочаквани разходи. Причината е в неговото решение, че обезщетенията за платен отпуск се дължат на работниците дори посмъртно, пише "Стандарт".

Изненадващото тълкувание дойде в четвъртък, когато европейските магистрати се произнесоха по частен казус. Германска вдовица поискала да получи дължимите заплати за 140.5 дена неизползван платен отпуск на мъжа си. Той не успял да използва редовната си почивка поради основателни причини, включително и болест. Германските работодатели отказали да дадат на жената парите и тя завела дело. Немският съд отхвърлил иска на вдовицата, позовавайки се на националните закони. Според тях със смъртта на служителя трудовият му договор престава да важи, а заедно с него и обезщетенията. Жената обаче обжалвала решението в съда на ЕС.

Европейските магистрати пък смятат, че при смъртен случай няма как годишният отпуск да бъде анулиран със задна дата. Тъй като европейските закони седят над националните, германските работодатели са длъжни да изплатят на вдовицата парите за съпруга й. Този прецедент обаче дава право на всеки европеец, включително и в България, да получи обезщетение за годишен отпуск дори посмъртно.

Не е ясно как обаче ще седят нещата у нас в подобен случай. Причината е, че според националното ни законодателство имаме право да прехвърляме само по 10 дни платен отпуск, а давността му е две години. Това прави невъзможно събирането на 140,5 дни неползвана отпуска, освен ако Европейският съд не реши друго.