Проституция и наркотици ще вдигат брутния ни вътрешен продукт

Новините

13-06-2014, 07:59

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Националната статистика вече ще отчита и криминалния бизнес

Проституция, наркотици и контрабанда ще вдигат българския брутен вътрешен продукт (БВП). От 1 септември информацията за така наречените скрити дейности вече ще влиза в официалните данни на националната статистика за икономиката. Първите резултати от включването на криминалния бизнес в обема на стоките и услугите, потребявани в страната, ще бъдат обявени през октомври. Това съобщи вчера шефът на Националния статистически институт (НСИ) Сергей Цветарски.

Новата методика на НСИ за изчисляване на БВП всъщност въвежда у нас Европейската система за национални и регионални сметки. Тя е задължителна за страните - членки на ЕС, съобщи заместник-председателят на НСИ Диана Янчева. Сергей Цветарски допълни, че някои страни, като Великобритания, Румъния, Италия, вече са въвели системата. Самата тя е разработена по директива на ООН за "най-добри практики" от 2008 г.

От статистиката обясниха, че ще правят оценки по основни данни, които ще идват от агенция "Митници", НАП, МВР, както и от официални източници като Европол и Интерпол. "Разбира се, че няма да пращаме експерти на терен да интервюират хората, да следят наркотрафика и т.н. Нали има служби, които работят по тези явления, които контролират и наказват тези дейности. Те имат информацията, ние ще я взимаме и дооценяваме. И за това казваме оценки, а не конкретни данни", обясни Сергей Цветарски. Данните от изброените дейности ще се отчитат на тримесечие. НСИ постепенно ще ревизира всички статистически данни от 1995 г. насам с новата информация.

Засега не е ясно какви точно първични данни ще получи статистиката. От Агенция "Митници" са категорични, че няма да имат проблем с данните и че и в момента поддържат такава статистика. От МВР досега не са правили доклади за оборотите от скрити дейности. Но обясниха, че ако се налага, щели да предоставят данните на НСИ, когато е необходимо. В НАП също нямат подобни оценки, но заявиха, че имат мощен отдел за анализи, който има готовност да си сътрудничи с националната статистика.

Новината със сигурност е добър знак за финансовото и икономическото ни министерство. Растежът на БВП има основно значение, за да се удържат в заложените граници държавният дълг и бюджетният дефицит. На фона на записания в бюджета растеж на икономиката ни през тази година с 1.8% и на оптимистичните изявления на финансовия министър Петър Чобанов за 2.1%, данните на статистиката изглеждат притеснителни. За първите три месеца на тази година растежът на БВП е едва 0.3% спрямо последното тримесечие на миналата година и с 1.2% на годишна база. Включването в БВП на нелегалния бизнес би имало сериозен принос в подобряването на числата. 

Според някои експерти обаче НСИ ще се затрудни да изготви подобни анализи, а в някои области данните ще бъдат доста неточни. "Ще бъде трудно да се измерят тези показатели, тъй като това ще стане единствено по косвени данни", заяви за в. "Сега" Олга Чугунска, експерт от БТПП. Тя обясни, ако вследствие на новата методика БВП се увеличи, то това ще рефлектира и върху членския внос на България в ЕС. В момента той е около 1% от брутния вътрешен продукт на страната ни, като за м.г. по сметките на ЕС са били преведени 934.1 млн. лв. Цветарски обаче е сигурен, че увеличението на БВП след включването на новите данни няма да е голямо.

Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев коментира, че проституцията е узаконена в някои от държавите от ЕС. "Там, където има закон, има съответно и числа, макар че те най-вероятно са значително по-малки от реалните. У нас има и неясни парични потоци, които се отразяват и на финансирането на изборите", заяви Данев.

Определянето на оборота на проституцията не е лесна задача заради скрития характер на дейността и нейната динамика, пише в доклад "Риск Монитор" отпреди 3 години. По експертни оценки и официални данни проституиращите в България са между 5000 и 8000. Дневният оборот на секспазара в България се определя в границите между 900 000 и 1 440 000 лева. Това прави между 270 милиона и 430 милиона лева годишно. Близки са данните и на друг доклад - на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) от 2011 г. Броят на проституиращите е оценява на 6000 - 10 000, а годишният оборот между 123 и 205 милиона евро. От "износ" на проституция навън престъпният ни бизнес печели около 1.5 милиарда евро годишно, пресмятат от ЦИД.

Данните от доклада на ЦИД показват, че според груби изчисления пазарът на хероин на дребно у нас възлиза на 14-28 млн. евро. Годишният оборот на пазара на канабис е в диапазона 41,4-92,6 млн. евро, а този на кокаин - между 22,3-80,3 млн. евро. Пазарът на синтетични наркотици (амфетамин, метамфетамин) се оценява на 31,3 - 78,8 млн. евро. Общо печалбите на тъмния бизнес - проституция, наркотици, контрабанда на цигщари и алкохол, източване на ДДС, се оценява на около 3.5 млрд. лв. годишно. Това е 4,29% от заложения за тази година БВП от 81.582 млрд. лв.
ОПИТ
В Румъния очакват увеличение на БВП с 0.2% след включването на проституцията и наркотиците. Във Великобритания очакват проституцията и наркотиците да добавят 10 милиарда лири в измерването на икономиката - цели 0.7% от БВП. Кралството обяви в края на май, че за първи път ще включи проституцията и незаконните наркотици в официалните национални сметки. За да се оценят разходите и приходите в проституцията, ще трябва да бъдат изчислени стойността на наемите на публичните домове, грима и облеклото на проститутките, цените за различните категории проститутки - от улични и магистрални до луксозни, както дори и презервативите, които се купуват за всеки клиент. За незаконните наркотици службата ще разглежда отглеждането на дрога като "производство", купуването за употреба като "разходи", а продажбата като "доход". Освен дрога и проституция Италия включва към националните сметки и контрабандата.