Бокова влиза в надпреварата за ООН

Новините

13-06-2014, 07:50

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Слухове спрягат и Кристалина Георгиева като наследник на Бан Ки Мун

Шефът на ЮНЕСКО Ирина Бокова може да се включи в борбата за нов генерален директор на ООН, научи "Стандарт". В момента световната организация се оглавява от южнокорееца Бан Ки Мун, чийто втори мандат изтича през 2016 г. Номинациите и лобирането за негов наследник обаче започват още отсега. Българското правителство и лично външният министър Кристиан Вигенин е издигнало кандидатурата на Бокова за шеф на ООН, обяви агенция "Фокус". Версията обаче не бе потвърдена официално от "Дондуков" 1 и външното ведомство. Според дипломати обаче, кабинетът "Орешарски" наистина е готов да направи такава номинация, но засега решение няма.
Първите сондажи показват, че българката, която спечели втори мандат начело на ЮНЕСКО в края на миналата година, има шансове да наследи Бан Ки Мун, защото може да разчита на солидна международна подкрепа. Постът й в международната културна организация при ООН бе широко подкрепен, като Бокова стана първата жена, начело на организацията, и първият й ръководител от бивша комунистическа страна.
Според дипломати, в момента е по-добре кандидатурата й да бъде издигната сега, а не от служебно правителство. У нас Бокова вече веднъж получи рамо от правителството на ГЕРБ за втория си мандат. Според слухове сега може да се стигне до български дуел за нов шеф на ООН, защото сред номинираните може да се окаже и настоящият еврокомисар Кристалина Георгиева.
За нея има вариант и да запази сегашния си пост. Очаква се на предстоящия КСНС при президента Росен Плевнелиев да бъде обсъдено как е възможно бъдещата българска кандидатура за еврокомисар да събере възможно най-широка политическа подкрепа, преди да бъде издигната. Най-вероятно от ГЕРБ ще настояват Кристалина Георгиева да бъде номинирана отново. Самият премиер Орешарски преди време коментира, че Георгиева е сред възможните варианти за българска кандидатура.