ГЕРБ: Оставка до вторник. Станишев: Да, но с избори през юли

Новините

12-06-2014, 16:35

Снимка:

БГНЕС/Архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Преди два соцлидерът се обяви за оставка още в петък

ГЕРБ поиска оставка на кабинета до вторник, когато Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) при президента ще решава дата за предсрочните избори. Това съобщи зам.-председателят на ГЕРБ Цецка Цачева след заседание на парламентарната група в четвъртък, когато заседанието на парламента пропадна поради липса на кворум, след като депутатите от ГЕРБ демонстративно не влязоха в пленарната зала. Цачева даде да се разбере, че ще участват в заседанията, едва когато КСНС се договори за "необходимия минимум решения", които Народното събрание да приеме преди разпускането си.

Лидерът на БСП Сергей Станишев обаче заяви, че след като всички се дърпат от спешни избори, за каквито настоя той, кабинетът не трябва да бърза с оставката. По думите му отговорното отношение би било изборите да са в края на юли.

"Но след като няма такава политическа воля, аз не смятам, че тогава кабинетът трябва да бърза. ГЕРБ няма политическа воля за провеждане на бързи избори. Това означава, че няма да се поддадем на условия на ГЕРБ. Мисля, че правителството доказа, че е готово да работи, докато не се появи служебно правителство и така е редно и законно", каза Станишев.

Преди два той се обяви за оставка още в петък, веднага след гласуването на вота на недоверие, обвързвайки това с избори още през юли. Националният съвет на партията обаче отхвърли вот посред лято, каквато е и позицията и на ГЕРБ, чийто председател Бойко Борисов бе назовал дата 29 септември, така и за ДПС, чийто лидер изрази "предпочитания" за ноември-декември.

Единственото, което обаче потвърди Станишев сега е, че оставката на кабинета няма да е преди заседанието на КСНС във вторник.

Зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов потвърди, че оставката на кабинета ще бъде ясна на Консултативния съвет при президента: "Там трябва да стане ясно какви са намеренията на правителството, какви са намеренията на отделните партии. Да не се окажем в парадоксалната ситуация, че парламентът не може да заседава, а правителството продължава да управлява".

Ситуацията не предполага ултиматуми, а отговорни решения, коментира от своя страна лидерът на ДПС Лютви Местан, според когото на КСНС "трябва да положим усилия всички за определяне на разумна дата за провеждане на предсрочни парламентарни избори".

Станишев упрекна останалите партии, започвайки с ГЕРБ, че не желаят спешни избори, макар от година да призовават за "избори сега". ББЦ също обявиха, че изборите не могат да бъдат толкова бързо. Всеки трябва да знае кой е готов българските граждани да се произнесат по-бързо и кой не го желае и прави дребни политически сметки, коментира Станишев, обвиняван дори и от съпартийците си, че е "насрочил" вот през юли в интерес единствено на своите лични амбиции и цели да не подава оставка като лидер на БСП.

Преди това Цачева каза, че партията й не се е отказа от референдума за изборните правила, който трябваше да бъде обсъден на пропадналото заседание, но това трябвало да се случи само след консултациите при президента идния вторник.

Нашата група ще участва в пленарна зала по темите и въпросите, по които бъде постигнат консенсус при президента за работата до края на това Народно събрание, каза Цачева. ГЕРБ поиска премиерът Пламен Орешарски да подаде оставка най-късно именно до заседанието на КСНС, добави тя.

"Вярно е, че двете политически сили, които са зад кабинета, обявяват, че той ще подаде оставка, но ние не сме чули и видели от него оставка. Настояваме по най-бързия начин тази оставка да бъде подадена, най-късно до вторник – на Консултативния съвет, и там да се постигне съгласие за необходимия минимум решения, които да приеме парламентът относно транспониране на европейски норми, законодателни процедури, наказателни, които вече са стартирани спрямо България, да се избере служебно правителство, да се отиде към успокояване на политическата обстановка, за да бъдат проведени нормални извънредни парламентарни избори", каза Цецка Цачева.

От парламентарната група на ГЕРБ обясниха пред Mediapool, че целта на партията е да се проведат избори септември месец. "Ако кабинетът във вторник подаде оставка и парламентът работи още две седмици след това, като включим и задължителната въртележка с мандати от президента, а после и служебното правителство, изборите ще бъдат възможни месец септември", обясниха депутати. По думите им трябва да има яснота кога правителството ще подаде оставка, за да има ясна договорка между партиите. "Страната е в тежко положение, ситуацията е изключително неприятна, но трябва да се действа спешно", обясниха народни представители.

В сряда бяха проведени неофициални консултации между премиера Пламен Орешарски, лидера на ДПС Лютви Местан и парламентарния шеф Михаил Миков, натоварен да преговаря от името на Станишев. Доколкото стана ясно, те са се разбрали да не се бърза с оставката на правителството. В същото време Бойко Борисов, който е във Вашингтон, се възмути от отказа на управляващите да спрат избора на членове на Сметната палата и да оставят това за следващия парламент. Борисов предрече "конфронтационен" КСНС.

Парламентарното ръководство на ГЕРБ избягва директен отговор на въпроса дали в петък депутатите от партията ще са в пленарната зала, когато сутринта от 9.00 часа трябва да е гласуването по петия вот на недоверие заради фискалната политика и да бъдат изслушани за "Южен поток" премиерът Пламен Орешарски и министърът на енергетиката Драгомир Стойнев. И двете точки са внесени от ГЕРБ.
Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че депутатите на опозицията са всеки ден в 9.00 ч. в НС, но кворумът е задача на управляващите, а Цецка Цачева коментира: "Нов ден, нови усмивки" и добави, "Кой е казал подобно нещо, че няма да участваме при гласуването на вота".