Детските градини във Варна с глоби по 3000 лева заради незаконно хранене

Мисия Варна

12-06-2014, 12:26

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Сесия 32: Пак гласуват за преименуване на местностите с турски имена

От 1 юли детските градини ще бъдат хранени законно от общинското дружество "Ученическо и столово хранене"

Минимум по 3 хил. лв. глоби ще отнесат детските градини във Варна, заради старо решение на Общинския съвет, което е довело до незаконното хранене на децата, стана ясно на днешното заседание на местния парламент

Съветниците взеха решение да възложат на кмета функцията "хранене" в детските заведения от 1 юли, като той сключи договор с общинското дружество "Ученическо и столово хранене", което да доставя храна на малките варненчета. Това става възможно благодарение на поправка в Закона за обществени поръчки, с която общинската фирма ще може да извършва тази дейност без конкурс, а само на базата на сключения с кмета договор. 

Докато се стигне до решението обаче стана ясно, че до момента в детските градини храната пак е доставяна от УСХ, но без договори, а само на основание на старо решение на Общинския съвет. 

Заради липсата на законова процедура за доставката на храна, Държавната финансова инспекция е написала актове на всички 52 детски градини във Варна. Наказателните постановления все още не са излезли, но глобата е от 3 до 5 хил. лв. 

Актовете се обжалват от директорите на забавачниците, но ако не паднат в съда, ще бъдат платени от бюджета на общината, както и разходите по адвокатските услуги. Именно по този повод Съветът прие предложението, кметът да сключи договор с УСХ, за да стане храненето на децата законно.