Пускаме бежанците в чужбина по-бързо

Новините

12-06-2014, 06:43

Снимка:

"Монитор"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Вземаме им отпечатъци и им разрешаваме да пътуват

Бежанците и лицата с хуманитарен статут ще могат да напускат България по-бързо. Правителството реши вчера да се съкрати срокът, в който се издават удостоверения за пътуване зад граница от 30 на 10 дни. Таксата, която се плаща в случая, обаче ще стане двойна. Това е записано в промените на правилника за издаване на българските лични документи.

 

Удостоверенията за пътуване в чужбина ще се издават по-бързо, защото има много случаи, в които бежанци или лица с хуманитарен статут искат да се лекуват зад граница или трябва да уредят спешно битови въпроси, пише в мотивите на МВР. Освен това повечето бежанци искат да отидат да живеят постоянно в друга страна от ЕС. Преди 2 месеца бежанци протестираха пред сградата на ЕК в София с искане да получат документи, за да заминат за Германия или друга страна от ЕС. Чужденците казаха, че вече бързо получават статут, но искат да имат по-бързо и документи за пътуване зад граница. Тогава група бежанци внесе протестна декларация в президентството, представителството на ЕС и Министерския съвет.

 

Според правилника за издаване на български лични документи заявленията за напускане на България се подават в СДВР или ОДМВР по постоянен адрес. Удостоверение за пътуване зад граница се издава и на лица под 14 г. При подаване на заявлението се снема подписа, прави се снимка на бежанеца или лицето с хуманитарен статут и му се вземат пръстови отпечатъци.

 

По данни на Държавната агенция за бежанците за първите четири месеца на годината 2351 чужденци са потърсили закрила у нас. 2154 човека са получили статут на бежанец, а 1488 – хуманитарен. С откази са 111 човека. Само за април закрила са потърсили 320 лица от 15 държави. Сред чужденците има и 75 деца.