"Галъп": 5 партии влизат в парламента при избори сега

Новините

12-06-2014, 06:35

Снимка:

БГНЕС/ Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

47% искат оставката на правителството на Орешарски

Само 15 дни след евровота, спадът на доверието към кабинета е с 15%, според последните данни на "Галъп интернешънъл", цитирани от bTV. 47% от запитаните искат оставката на кабинета "Орешарски", 32% го подкрепят.
Според данните на Лабораторията за публична политика към НБУ пък, най-малко 5 партии ще влязат в 43-ия парламент при избори сега, ако гласуват 4 милиона избиратели. ГЕРБ би спечелила 22-24 % подкрепа. Втора е БСП с 15-17 %. Третото място е за ДПС - между 14 и 16%. Очаква се 4-процентната бариера да преминат „България без цензура" и Реформаторският блок.
Според социолозите българите искат предсрочни избори. Вотът може да се проведе дори през август. "Идеята, че има месеци в годината, в които не трябва да се правят избори, е нездравословна", категоричен е социологът Кънчо Стойчев.
ЦИК обаче се нуждае от време, за да отпечата бюлетините, да проведе разяснителна кампания и да намери администрация за секционните комисии в цялата страна. "До провеждането на изборите трябва да има 2 месеца, за да можем да си свършим спокойно работата", смята говорителят на ЦИК Цветозар Томов.
Сравнение на кредита на доверие на последните трима премиери, в самия край на мандата им винаги е много нисък. Най-голям е бил при Сергей Станишев - 74% недоверие. При Бойко Борисов неодобрението накрая е било 71%. Според "Галъп" Пламен Орешарски губи най-малко доверие - 68 на сто.