Кафе на Местан и Орешарски поотлага оставката

Новините

12-06-2014, 06:17

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Най-вероятната дата за предсрочните избори е 28 септември

Оставката на кабинета "Орешарски" се отлага, а на парламента остават поне 20 

пленарни дни.  Това пресмятаха днес депутати от различни парламентарни групи.

Най-вероятната дата за предсрочните избори е 28 септември, гласи неофициалната информация. Имало и още по-бърз сценарий - 7 септември, но кампания през август не е приемлива според много от партийците.

28 септември бе одобрена в различни изявления за медиите от представители на ГЕРБ, в неофициални - от ДПС, и се вписва в първия лансиран от соцлидера Сергей Станишев сценарий на пресконференцията му в петък - 42-ото НС да довърши лятната си сесия и тогава да се разпусне.

По-бърза оставка на кабинета, назначаване на служебен и разпускане на парламента означава 2-месечният конституционен срок до предсрочните избори да изтече през август. При бързо разпускане на парламента Станишев ще може да се закълне като евродепутат и да участва в разпределянето на постове и в ЕП, а паралелно да си реди листите и в България, предположиха червени вчера.

Технологично е невъзможно да има избори през юли, отсече вчера Мая Манолова и допусна, че шефът не бил разбран правилно за сроковете.

Имало и вариант Орешарски да обяви оставката във вторник след заседанието на КСНС, на което трябва да се постигне съгласие как да си отиде властта.

За да се приближим към септемврийски избори обаче, рулетката с даване на мандат поред на парламентарните партии не трябва да се завърта веднага.

“Имаме време”,  лаконичен е бил вчера премиерът пред министрите си.

Утре той ще докладва в НС какво е фактическото състояние по проекта “Южен поток”. С пристигането си в НС вчера премиерът се отправи директно към кабинета на председателя Михаил Миков. Малко преди него там влезе и лидерът на ДПС Лютви Местан.

“Мандатоносителят е БСП, тяхна е волята. Ако е възможно изборите да са през юли - да са. На нас не ни се полага да коментираме окончателните санкции на мандатоносителя”, заяви вчера отново Лютви Местан.

“Ситуацията е драматична, но не трябва излишно да се нагнетява с тежки думи. Трябва да намерим воля за съгласие”, допълни той. И настоя: “Ако сведем политиката до далавера, вкупом непотребни ще станем, затова най-добре е да седнем при държавния глава. Той е естественият медиатор в тази ситуация.” Лидерът на ДПС държи и на тезата си, че при държавния глава политиците трябва да се разберат и за няколко приоритета, които да поставят над партийния егоизъм, за да вървят най-сетне нещата в България към по-добро.

До края на юли НС има доста неща в деловодството за “изчистване”, включително преразглеждане на върнатия от президента Росен Плевнелиев Закон за МВР. От ГЕРБ прогнозираха, че в оставащите дни нищо чудно да последва и ново вето на държавния глава

- на вчерашното решение на НС за членове на Сметната палата. (Виж на 2-а стр.) Да не би управляващите да нямат намерение изобщо да подадат оставка, коментираха от опозицията след клетвата на новоизбраните. Вежди Рашидов обаче разказа как очевидци му пратили есемес, че министър Петър Стоянович си изнасял багажа от ведомството, затова и не бил на вота.

Снощи депутатите от ГЕРБ и БСП в правната комисия гласуваха единно за провеждане на референдум по изборното законодателство, против бяха ДПС и “Атака”. Комисията не излезе с решение.

В цялата политическа жега приключи ремонтът на кухнята на НС, затворена на 19 май, и от вчера там хапват любимите си ястия, а не външен кетъринг.

 

БСП и ДПС отхвърлят вота на недоверие в петък

Със сигурност правителството ще оцелее утре при гласуването на петия вот на недоверие, внесен от ГЕРБ - заради провал във фискалната политика. Това сочат сметките. “За” ще са 91 от ГЕРБ, 3-ма независими, клонящи около Бареков, както и 23-мата депутати от “Атака”, които от вчера се обявиха срещу кабинета. Или общо 4 гласа по-малко от нужните 121.


Близо 4 ч продължиха дебатите вчера. В мотивите, които представи Менда Стоянова от ГЕРБ, бе посочено, че бюджетът е нереалистичен, събираемостта на приходите изостава, а дефицитът и държавният дълг се увеличават. Имало опасност данъчните приходи да не бъдат изпълнени с близо 1 млрд. лв., а дефицитът да достигне законовия лимит.

Това е претоплен от миналата година тюрлюгювеч, който продължава да бъде безсолен, отвърна финансовият министър Петър Чобанов. Даде подробна справка по всички показатели от изпълнението на бюджета, като ги сравни с предходната година, когато били дори по-слаби.

Чобанов обобщи, че няма рискове за изпълнението на приходите. Дори последните прогнози показвали, че до края на годината може да има преизпълнение на приходите от данъци. Според министъра усвояването на парите от еврофондовете се ускорявало. Той дори прогнозира, че парите по програма “Околна среда” ще бъдат възстановени този месец. Работата на Агенция “Митници” се подобрявала.

Петър Кънев от БСП препоръча да не се клати лодката, когато става дума за емитиране на държавен дълг, за да не ни вдигнат лихвите. Същото призова вече неколкократно шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев от ДПС, напомняйки как като опозицията партията му е постъпвала точно така, когато ГЕРБ теглеха заеми. Предишният модел на Симеон Дянков “да сме отличници на Европа” обаче не бил добър - “Стана нещо подобно - тъкмо научихме магарето да не яде, и то взе, че умря”, обясни го нагледно Кънев.

Премиерът Пламен Орешарски пристигна в пленарната зала със закъснение. От ГЕРБ го посрещнаха със скандирания “оставка”, но той демонстрира добро настроение.