Бивша общинска служителка измамила над 300 варненци с 300 000 лева

Крими

11-06-2014, 16:39

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Разследването на крупната измама продължи близо 4 години

3 години лишаване от свобода, отложено с 5 годишен изпитателен срок и 1000 лева глоба е наказанието, което Варненският окръжен съд присъди на бившата общинска служителка Корнелия Петкова. Като длъжностно лице тя е измамила повече от 300 физически и юридически лица и им причинила вреди на обща стойност 295 721 лева. Подсъдимата се възползва от привилегията на съкратеното съдебно следствие, призна вината, фактите и обстоятелствата, посочени в обвинителния акт. 

Първата съдебна инстанция призна вината на бившия старши и главен инспектор в отдел "Събиране, обезпечаване, ревизии и контрол" при Община Варна Корнелия Петкова затова, че от март 2007 година до март 2010 година, като длъжностно лице, при условията на продължавано престъпление,измамила повече от 300 лица, които са плащали дължимите местни данъци и такси. Законът определя причинените на гражданите и фирмите щети, които са близо 300 000 лева като вреда в особено големи размери. 

Пресслужбата на съда припомня, че скандалът с общинската служителка и разследването на казуса започна през март 2010 година, когато в Дирекция "Местни данъци и такси" в Община Варна се получил сигнал от Началник отдел "Касови и безкасови приходи", че е констатирано издължаване на суми по индивидуални партиди на данъчно задължени лица, без парите реално да са влезли в общинския бюджет. Петкова, която тогава е работила в кметство "Приморски", е обслужвала граждани и юридически лица, които са й предоставяли парите за дължимите от тях местни данъци и такси. В много от случаите тя приканвала граждани, които чакали на опашка пред гишетата да платят данъците си, да го направят при нея, за да спестят време. Срещу получените суми инспекторката издавала и подпечатвала документ за платени данъци. В компютърната система обаче отбелязвала, че парите са преведени по банков път. За това документно престъпление, извършено чрез намеса в компютърния продукт(програма) и то без знанието на компетентните специалисти, ВОС присъди на Корнелия Петкова наказание 1 година "лишаване от свобода", като определи тя да изтърпи по-тежкото от двете наказания - 3 години"лишаване от свобода", отложено с 5 годишен изпитателен срок.Разследването на крупната измама продължи близо 4 години заради огромния брой на пострадалите физически и юридически лица, като обвинителният акт влезе във ВОС през м.април тази година.Присъдата на първата съдебна инстанция подлежи на въззивен контрол пред Апелативен съд Варна.