Вдигат изоставени коли във Варна след сигнали от граждани

Мисия Варна

11-06-2014, 12:00

Снимка:

БГНЕС/Архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Няма нужда подалите сигнала да доказват откога е паркирана колата

Средно по 10 изоставени автомобили на месец репатрират от общинското предприятие „Паркинги и синя зона”. Зачестили са случаите, в които собствениците на стари и изоставени автомобили отказват да ги предадат доброволно за скрап, заяви управителят на предприятието Младен Иванов, пише Дарик Варна.

Има два варианта за репатриране на изоставени от собствениците си коли. В единия случай, ако автомобилът няма регистрационни табели, може да бъде преместен и откаран до паркинга на общината. В другия случай става въпрос за автомобили, които имат регистрационни номера, но са оставени безнадзорно и са паркирани от дълго време в междублокови пространства и паркинги.

"Няма нужда гражданите да доказват откога е паркирана колата. То си личи, че автомобилът не се употребява - изпуснати са му гумите, мръсен е и стои от години. Трябва да се издири собственикът и да се направи справка в КАТ кога за последно автомобилът е минал технически преглед. Това е нужно, защото ако не е минал такъв, той няма правото да се движи на територията на България. Изпраща се писмо до собственика за доброволно преместване на автомобила и процедурата след това е, ако имаме негативни отговори, да пристъпим към преместване на колата на специализирания паркинг под Аспаруховия мост", заяви Младенов.

Зам.-кметът по сигурността Тодор Иванов допълни, че след като гражданинът докаже собствеността на автомобила, може да си го получи обратно. Не се плаща за престоя на общинския паркинг, като собствениците са длъжни в определен срок да решат въпроса с колата си – или да я дадат за скрап, или да я пуснат в движение. "Има коли, които от години никой не е потърсил и нямаме законово основание да направим нещо с тях", коментира още Иванов.

Всички граждани, които имат информация за изоставени автомобили, могат да подават сигнали в сайта на общината и на имейл [email protected].