ГЕРБ и БСП не постигнаха съгласие за отмяна на вота на недоверие

Новините

11-06-2014, 11:45

Снимка:

БГНЕС/Архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Депутатите приеха предложенията на ГЕРБ за изслушване на премиера Пламен Орешарски за "Южен поток"

ГЕРБ и БСП не постигнаха в сряда сделка за отмяна на вота на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски за фискалната политика. Преди заседанието депутатът от ГЕРБ Цецка Цачева обяви, че ГЕРБ са готови да оттеглят вота, ако БСП и ДПС оттеглят като първа точка в дневния ред на Народното събрание избора на членове на Сметната палата. Народното събрание обаче започна работата си с точно тази точка.

Председателят на парламента Михаил Миков предложи вотът да бъде обсъден след 11.30 часа.

ГЕРБ възразява срещу избора на членове на палатата с аргумента, че не е редно Народно събрание пред разпускане да определя орган, който ще има 7-годишен мандат и ще работи с поне две правителства.

В пленарната зала Менда Стоянова (ГЕРБ) отново настоя за отпадането на точката, но предложението й беше отхвърлено.

"Не поемайте тази отговорност, не приемайте тези непрозрачни предложения. Не изправяйте следващото управление пред необходимостта отново да променя Закона за Сметната палата. Не ги дамгосвайте с клеймото на партийните назначения. Там има свестни хора", каза Стоянова.

От  "Атака", които от сряда вече искат оставката на Орешарски, поискаха поименна проверка на кворума, след което напуснаха залата. Проверката обаче показа, че има нужния кворум от поне 121 депутати и заседанието продължи.

Депутатите приеха предложенията на ГЕРБ за изслушване на премиера Пламен Орешарски за последните действия на правителството по строителството на газопровода "Южен поток", както и на енергийния министър Драгомир Стойнев за твърдението, че "Южен поток" е необратим проект. Двете изслушвания ще бъдат в петък сутринта.