Ще има ли дебати по вота на недоверие днес?

Новините

11-06-2014, 09:26

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Петият вот на недоверие може да бъде оттеглен, тъй като е станал безпредметен

Дебатите по петия вот на недовериe към правителството на Пламен Орешарски, мотивиран с "провал в областта на фискалната политика", трябва да се проведат днес в Народното събрание, напомня Vesti.bg. По закон гласуването по вота се провежда поне 24 часа след края им, т.е. това може да се случи най-рано в четвъртък. В програмата на НС е предвиден и избор на членове на Сметната палата.

По отношение на тази точка зам.-председателят на ГЕРБ Цецка Цачева заяви във вторник, че ако БСП се откаже от Сметната палата, ГЕРБ ще оттегли внесения вот на недоверие.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира вчера, че с оглед на последните развития в политическия живот на страната и признанието на БСП, че иска предсрочни избори колкото се може по-рано, вотът на недоверие става безсмислен.

"След изявлението, че кабинетът "Орешарски" подава оставка ние от ГЕРБ считаме, че внесеният от нас вот на недоверие за финансовата политика на правителството е успешен, поради което дебатите по него стават безпредметни в Народното събрание, което е делигитимирано и няма как да има обществена подкрепа.

То трябва да спре по най-бързия начин да приема каквито и да било други актове", коментира и Цачева.

ГЕРБ са вносители на всичките вотове на недоверие към кабинета "Орешарски". Те бяха последователно мотивирани с "провал на правителството в областта на инвестиционното проектиране", "провал в политиката на регионалното развитие и инвестициите", с политиката на кабинета в сектор "Сигурност", и политиката му в "сектор "Енергетика".