ЕК ни върна със забележки споразумението за еврофондовете до 2020 г.

Новините

11-06-2014, 06:37

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Ромите, развитието на градовете и липсата на яснота за здравеопазването са сред най-проблемните области

Европейската комисия продължава да има сериозни резерви към предложеното от България споразумение за партньорство за новия програмен период 2014-2020 г. въпреки редицата ревизии на документа. Някои реформи остават неясни, ЕК не приема и разпределението на парите по отделни приоритети. 

Това става ясно от препоръките на Брюксел към изпратения от България официален проект на споразумението за партньорство. Документът е определен като "зрял и с ясна структура", но забележките по съдържанието остават сериозни. Противно на обичайната практика такива коментари само да се преразказват, този път кореспонденцията бе публикувана в пълния си обем на сайта eufunds.bg. Множеството препоръки със сигурност ще отложат във времето подписването на споразумението, както и одобряването на седемте програми, плюс парите за селските райони. С политическите трусове у нас рисковете да не започнем скоро да ползваме парите от новия финансов период стават още по-големи.

В частта на финансирането Европейската комисия недоумява защо България е предвидила едва 24.6 млн. евро за подобряване на достъпа до информационни и комуникационни технологии. Средства за този приоритет се планират само по програмата за развитие на селските райони, без в самите оперативни програми да има такова перо. От Брюксел не са съгласни и да увеличаваме средствата за опазване на околната среда и насърчаване на ресурсната ефективност. Ръстът тук идва от по-голям бюджет за опазване на околната среда в градовете по програма "Региони в растеж", става ясно от сравнение на данните. В началото на годината по този приоритет бяха предвидени едва 46.7 млн. евро за цялата програма, а сега парите са 337.6 млн. евро за сметка на намаление другаде. Този ръст трябва да бъде обяснен, той не трябва да става за сметка на инвестиции в ключови сектори като образование, здравеопазване, иновации, изтъкват от ЕК.

Програмата "Региони в растеж" е рискова за цялото споразумение. От Брюксел за пореден път дават категоричен знак, че няма да се съгласят парите за развитие на регионите да се разпръснат между 67 града. "Това няма да позволи ефективното усвояване на близо 725 млн. евро", категорични са от комисията. Вземането на решение по този въпрос касае както оперативната програма, така и общото разпределение на средства по обявените от ЕК общоевропейски приоритети.

Въпреки приетите набързо от България камари от стратегии в критични сектори критиките на ЕК за неясни намерения и приоритети остават на дневен ред. От коментарите става ясно, че правителството е изпратило в Брюксел обширен документ по тема "Здравна реформа", но от Брюксел продължават да не виждат конкретика в плановете за реформа, финансирането и времевия й график. От комисията изтъкват, че без план и карта за преструктурирането на болниците европейското финансиране няма да е възможно.

На стратегическо ниво се критикува и срамежливото споменаване на интеграцията на ромите. По политически причини тази тема в България се избягва, но ЕК иска да види ясни ангажименти за интегрирането на ромите, както и за гарантирането на достъп до базови услуги като здравните за цялото бедно население. Традиционни критики има и към забавената реформа във ВиК сектора, липсата на добри приоритети за развитието на селските райони, слабата координация в енергийната ефективност и нуждата от спешни мерки за подобряване на капацитета на администрацията. Част от тези критики буквално преповтарят вече отправени забележки на по-ранен етап от подготовката на документа. 

РЕАКЦИИ

Няма нищо извънредно в коментарите, това е стандартна процедура, коментираха от екипа на вицепремиера по еврофондовете Зинаида Златанова. Още вчера Златанова е свикала работно заседание с ресорните министри във връзка с получените забележки. Българските власти ще отговорят на въпросите на ЕК до 26 юни. От регионалното министерство побързаха да заявят, че ще продължат да отстояват финансирането на 67 града по "Региони в растеж". Броят на градовете бе определен още по времето на Бойко Борисов, а при Орешарски аргументацията защо се предлагат толкова населени места бе доразвита. "Припокриването на забележките говори за едно - че не е постигнат напредък в работата по споразумението", коментира евродепутатът на ГЕРБ Томислав Дончев. "България беше първата държава, заедно с Полша, готова с проекта на споразумение, сега ни го връщат. В същото време споразуменията на 4 държави са одобрени", допълни Дончев. Според него предсрочните избори не са непреодолима пречка, защото няма проблем споразумението да се подпише от служебен кабинет, а на всеки друг кабинет ще му е по-лесно да работи от настоящето правителство.

Президентът Росен Плевнелиев пък изрази опасения от спиране на още програми. "От ЕК разбирам, че са на път да бъдат спрени "Транспорт" и "Конкурентоспособност". Това е катастрофа за държавата в най-тежкия момент", коментира Плевнелиев. Говорителката на дирекцията по регионална политика в комисията Ширийн Уийлър веднага реагира, че няма индикации от страна на одиторите за спиране на още програми.

ИСКАНЕ

Европейската комисия е отправила и друга сериозна забележка към България в частта на финансирането, който може да има сериозно отражение върху всички оперативни програми - делът на финансиране от европейските фондове. От ЕК настояват България да посочи по кои приоритети и програми счита за нужно европейското финансиране да е на максимума от 85%. Това означава, че по някои оперативни програми и мерки европейското финансиране трябва да е по-малко. Това ще позволи реализация на повече на брой проекти, но пък при по-голям дял на националното и частно съфинансиране.