Превърнаха пещерата на нос Калиакра в сметище

Мисия Варна

10-06-2014, 16:44

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Местността е една от първите защитени територии в България, обявена за резерват още през 1941 година

Читателка на Varnautre.bg, ни е изпратила сигнал, че пещерата намираща се на нос Калиакра е затрупана с боклуци. В отворено писмо, адресирано до министерството на околната среда и водите, до областна администрация на град Каварна и до българската федерация по спелеология, Стела Кючукова е изразила възмущението си от превръщането на един туристически и защитен обект в поредното сметище. Предлагаме и текста на самото писмо.

Пиша тези редове със смесени чувства на възмущение, болка и огорчение! На 7 юни 2014 година, посетихме нос Калиакра - природен и археологически резерват, и един от Стоте национални туристически обекта.  Това е една от първите защитени територии в България, обявена за природен резерват през 1941 г.
 
Каква беше причината да изпитам тези чувства и да се реша да напиша това писмо. Обичам и природата, историята на България, а от 1993 г. се занимавам и с пещерно дело. В този дух възпитавам и четирите си деца. Какво беше възмущението ми, когато отивайки към входа на пещера в близост до ресторант "Калиакра" (включен в сайта на "100-те национални кръчми" видяхме не лястовички или други пещерни обитатели, а се натъкнахме на струпани отпадъци.

Пещерата е на метри от ресторанта в посока Параклиса на нос Калиакра, което не желая да прозвучи като категорично обвинение към персонала. Това е в компетенцията на определени институции, чиято функция не бих си позволила да иззема! Над входа на пещерата има червена маркировка "I 87".

За мен е недопустимо на територията на резерват да има такова сметище! Нека помним, че Пещерата e не просто дупка в земята! Тя е вход към крехък свят, който има нужда от закрила!
    
Въпросите, които имам са:

1.Кой носи отговорност за опазването на територията на резервата?
2.Кой носи административна и наказателна отговорност за това деяние?
3.Ще се допусне ли безнаказано замърсяването и унищожаването на резервата, което неминуемо в бъдеще ще доведе и до унищожаване на защитените видове от флората и фауната на България обитаващи на нос Калиакра?
4.Ще допуснем ли днешната безотговорност и занижен контрол да унищожат поредната българска защитена територия?
5.Ще затвърдим ли обществената нагласа, че щом няма закон да бъде опазена една пещера, то задължително трябва да бъде унищожена, независимо къде се намира?

Моля, като отговорни към бъдещето и настоящото съблюдаване на законите, действащи на територията на Република България, да направите необходимото за изясняване на възникналия казус и да бъдат взети необходимите мерки за отстраняване на нередностите!