Финансовото обучение ще бъде включено поетапно в средните училища

Новините

10-06-2014, 11:17

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

"Една от причините за кризата в световен мащаб от 2007 – 2008г. е също и неразбирането от страна на потребителите на някои финансови услуги и на някои финансови инструменти", подчерта премиерът

Повишаването на защитата на потребителите и в частност защитата на потребителите на финансови услуги е сред приоритетите, залегнали в нашата управленска програма. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски по време на откриването на Регионалната конференция "Защита на потребителите на финансови услуги и финансова грамотност".

"Подобряването на законодателството е важна стъпка, която предприехме през изминалата година. Разчитаме, че промените в Закона за защита на потребителите, които предстои да се гласуват на второ четене в парламента, ще внесат необходимите подобрения", отбеляза премиерът.

Той обърна внимание, че в проектозакона се предвиждат по-ефективни способи за извън-съдебна защита - чрез създаване на четири специализирани помирителни комисии в секторите на финансовите услуги, енергетиката, телекомуникациите и превоза на пътници.

"Финансовото образование също е важен за нас приоритет. За да защитават правата си, потребителите трябва да бъдат добре информирани за тях", каза министър-председателят.

Той се позова на изследване на БАН, според което една от причините за задлъжняването и свръхзадлъжняването на домакинствата е ниската степен на финансова грамотност. "Нещо повече - една от причините за кризата в световен мащаб от 2007 – 2008г. е също и неразбирането от страна на потребителите на някои финансови услуги и на някои финансови инструменти", подчерта премиерът.

По думите му загубата на доверието на инвеститорите и потребителите на финансови услуги във финансовите институции и във финансова система като цяло, задълбочи ефекта от кризата и направи по-трудно възстановяването на икономиките и преодоляването на негативните последици от кризата.

"Давайки си сметка, че финансовото образование е въпрос, който изисква трайно решение от най-ранните етапи на образователната система, започнахме работа по Национална стратегия за повишаване на финансовата грамотност в България за периода 2014-2018г. Тя предвижда широк кръг от мерки на основата на партньорство между държавата, финансовия сектор, неправителствените и браншови организации. Предвижда се финансовото обучение да бъде включено поетапно в средните училища", каза още премиерът Орешарски.Министър-председателят изтъкна, че за първи път в Комуникационната стратегия на правителството е изведено като приоритет финансовото образование и са заделени средства за неотложни мерки. "Създадохме работна група с представители на институциите и неправителствените организации. С помощта на специалисти от УНСС подготвихме първата по рода си информационна брошура за пенсионерите, която цели подобряване на финансовите познания, предпазване от измами и злоупотреби и разширяване на достъпа до финансови услуги. Предстои издаването на брошури и за други групи – завършващи средно образование младежи, задлъжнели домакинства и т.н.“, обяви Орешарски.Премиерът изтъкна и значението на координацията между институциите. „Разчитаме на конструктивната работа на секторните регулатори - КРС, ДКЕВР, КФН - и на доброто им сътрудничество с Комисията за защита на потребителите“, отбеляза министър-председателят.Премиерът Орешарски напомни за усилията на кабинета през изминалата година за подобряване на състоянието на икономиката и условията за бизнес в България. "Акцентирахме върху мерките за насърчаване на растежа, инвестициите и стопанската активност. Неразделна част от това са и стъпките за по- ефективна защита на интересите на потребителите. Нашето разбиране е, че е необходимо да се създаде среда на сигурност и доверие в отношенията между държавата, бизнеса и потребителите, тъй като това е ключово за конкурентноспособността на икономиката ни", подчерта министър-председателят.Пред медиите той изтъкна, че относителният дял на приходите към края на април в бюджета спрямо плана е 30,5. "В последните пет години никога не е бил по- висок", визира Орешарски.