Дървени скулптури красят Бяла

Животът

10-06-2014, 10:20

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Темата на настоящото издание на пленера е "Убежище" и всички желаещи могат да се докоснат до цялостния творчески процес по реализиране на дървопластиките.

Жителите и гостите на Бяла имат рядката възможност да се наслаждават на изпъстрена с изкуство градска атмосфера.Повече от 20 дървени скулптури са експонирани на различни места в града и техният брой се увеличава със всяка изминала година. Повод за това е организираният в Бяла Национален пленер по дървопластика, който се провежда за пети пореден път.

Тази година събитието започна на 2 юни, а неговото закриване ще е на 14 юни, а участниците са шестима дърворезбари и скулптори, които са възпитаници на Национална Художествена Академия. Вдъхновени от природата и нейните тайни, художниците: Боян Александров, Деница Дакова, Димитър Гоцак, Митко Златанов, Петър Славов и Теодор Дуков материализират идеите си от дъбови дървета. Ежедневно те обменят своя професионален опит, емоции и впечатления. Темата на настоящото издание на пленера е "Убежище" и всички желаещи могат да се докоснат до цялостния творчески процес по реализиране на дървопластиките.

Събитието се организира от Община Бяла, под егидата на кмета Анастас Трендофилов, съвместно със секция Дърворезба при Съюз на българските художници с творчески секретар Камен Симов.Пленерът предоставя възможност за развитие на творци от различни поколения, като по този начин гарантира приемственост и е добра практика за бъдещи инициативи. Част от създаваните през годините творби имат освен художествен, така също и функционален характер. По този начин хората и преди всичко подрастващите поколения, развиват чувство за естетика и едно по-отговорно отношение към средата, в която живеят.Националният пленер по дървопластика ще завърши на 14 юни, когато ще бъде открита тържествена изложба с готовите произведения, под открито небе в центъра на града.Паралелно с това, Бяла предоставя на своите гости и местни жители още две големи културни събития през месец юни. Това са Международен пленер по живопис от 7 до 16 юни и Национален събор на читалищата от 26 до 29 юни.