Крият има ли договор за "Южен поток"

Новините

10-06-2014, 06:05

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

“Фронтовете между Брюксел и Москва се втвърдяват”, коментира немското списание “Шпигел”

Има ли подписан договор за строителството на българския участък от “Южен поток” се оказа една от най-грижливо пазените тайни в България.
“Информация за договора за строителство на българския участък на газопровода “Южен поток” е търговска тайна”, казаха от проектната компания “Южен поток България” в отговор на въпроси на “Труд” дали е подписан контракт с избрания строител - консорциум около руската “Стройтрансгаз”, и кога е станало това. Според бившия ни посланик в Москва Илиян Василев контрактът е бил парафиран преди дни. Друг източник на “Труд” също твърди, че договорът е сключен.
Тайна се оказаха и поисканите от “Труд” разяснения за цената и евентуалните неустойки при замразяване на проекта. Преди ден премиерът Орешарски обяви след среща с американски сенатори, че е разпоредил спирането му, докато не се разберем с Брюксел. От “Южен поток България” само изтъкнаха, че оказват съдействие на българските власти.
От Българския енергиен холдинг, акционер в “Южен поток България” заедно с руската “Газпром”, не отговориха до редакционното приключване на броя има ли договор със строителя. В министерството на икономиката нямаха информация.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова премиера Орешарски да покаже договора, ако има такъв .
Енергийният министър Драгомир Стойнев каза от Китай, където е на посещение, че “проектът е необратим” и че споровете с ЕС са по-скоро юридически. “Не виждам разминаване с изразеното от премиера - ние наистина много активно работим за затваряне на откритите въпроси с ЕК”, каза той.

България според него е подготвила за европейските експерти, които пристигат на 13 юни, отговори включително и на въпросите как са избирани фирмите строители. Стойнев каза, че въпросът с “Южен поток” е не “дали”, а по-скоро “кога”. Министърът изтъкна още, че за една година самият той успял да придвижи проекта на ново ниво.
Зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов не скри разочарованието си от временното прекратяване на проекта. В интервю за ИТАР-ТАСС депутатът каза, че БСП е “удивена” от решението на Орешарски и че само ден преди това е имало обсъждане на “Южен поток” между министри и депутати, но никой не е съобщил, че проектът ще се стопира (виж стр. 4).
Румен Петков от АБВ заяви, че решението да се спре подготовката за строителство на газопровода е част от задкулисието в държавата. Според него срещите на тримата американски сенатори, в чието присъствие Орешарски съобщи новината за замразяването на “Южен поток”, са направени без мандат. “Това е сериозна политическа среща. Орешарски я направи в кабинета си, което е върхът на унижението, въпреки че той отдавна е ударил тавана”, заключи Петков.

 

Брюксел ни приветства за замразяването

ЕК приветства решението на правителството на България за временно преустановяване на дейностите по “Южен поток”. Това е важна стъпка в отговор на безпокойството на комисията, оповестено през миналата седмица, заяви вчера Сабине Бергер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.
В наскоро приетата Европейска стратегия за енергийна сигурност ЕК призова за обсъждане на проекта “Южен поток” на предстоящия Европейски съвет, за да се постигне общ подход на ЕС по този въпрос, припомни Бергер.
Тя съобщи още, че експертната група на тристранната среща ЕС - Русия - Украйна за газовите проблеми засега няма да се занимава с проекта “Южен поток”.
От “Газпром” продължават да отказват да коментират обявеното от Пламен Орешарски замразяване на проекта, а постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов каза пред ИТАР-ТАСС, че ЕС няма основания да иска спиране на подготовката за изграждане на газопровода.

 

Сърбия може да отложи проекта 

 

Сърбия също ще трябва да отложи началото на изграждането на “Южен поток”, докато не приключат разговорите на България с Брюксел и на ЕС с Русия. Това каза сръбският вицепремиер Зорана Михайлович, но часова след изказването премиерът на страната Александър Вучич заяви, че няма такова решение. “Засега всичко върви така, както е планирано”, обяви той.
Министърът на енергетиката на Сърбия Александър Антич обаче заяви, че бъдещето на проекта зависи преди всичко от договора на ЕС със своите членки и с Русия.
В западната ни съседка газопроводът се изгражда от държавната “Сърбиягаз”, която е планирала подписване на договори с изпълнителите за края на юни. В същото време компанията води отдавна преговори с “Газпром” за отпускане на заем за финансиране на нейната част от строежа.

 

Янаки Стоилов: Премиерът трябваше да отстоява по-твърдо националните интереси

БСП е удивена от решението за прекратяване реализацията на “Южен поток”. Това каза в интервю за ИТАР-ТАСС зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов. “Очевидно този проект стана заложник на геополитическите интереси. От страна на правителството беше необходимо да отстоява по-твърдо националните интереси", смята той. Според Стоилов е “неуместно, че решението беше обявено след срещата на Орешарски с американски сенатори”.
Зам.-председателят на БСП издаде, че ден преди премиерът да обяви спирането се е провела среща на министри и депутати, на която били обсъдени въпросите за “Южен поток” и възможно прекратяване на проекта не било разисквано.

 

Рамадан Аталай: Ако вината не е в нас, кой ще покрие неустойките?

Този проект е необходим за България, необходим е и за ЕС, но България няма да прави изключения и да нарушава изискванията на Третия енергиен пакет. Това заяви по БНР председателят на енергийната комисия в парламента Рамадан Аталай (ДПС).
Депутатът каза, че не е запознат с конкретните данни и факти от евентуалните договори с изпълнителите на проекта. Но допълни: “Ако ЕС ни спира “Южен поток” и причината не е в България, как тогава ЕС ще покрие неустойките по този проект?”
Аталай коментира още, че премиерът никога не е бил длъжен да съобщава за намеренията си на политическите сили. “Не знам дали има американски натиск”, каза той.

Реформаторите: Взет ли е заем от "Газпром"?

Премиерът Пламен Орешарски и управляващите да отговорят спешно на два въпроса. Първият е подписан ли е договор за строежа на “Южен поток” и какво съдържа той. А вторият - взет ли е заем от “Газпром” за този строеж. Това поиска бившият енергиен министър и член на Реформаторския блок Трайчо Трайков.
Реформаторите обявиха за пореден път, че България няма нужда от “Южен поток”. Според Трайков 1 км от този газопровод излиза 6 пъти по-скъпо, отколкото аналогичен в Германия и цената очевидно е раздута. “За българина е унижение да види как премиерът стои с трима американски конгресмени и под внимателния им поглед дава обещания”, каза още Трайков.

 

Бойко Борисов: Правителството лъже всички

“Премиерът Пламен Орешарски трябва да извади незабавно договора, сключен за изграждането на “Южен поток” на българска територия, ако има такъв договор. Защото, доколкото знам, Орешарски излъгал Брюксел, че няма такъв договор, и съответно да видим има ли клаузи за наказания в този договор”, каза пред “Фокус” лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който е в САЩ на енергийна конференция. Той допълни, че ГЕРБ ще искат изслушване на премиера в парламента.
“За съжаление един проект, който има и ОВОС, който действително можеше да донесе и работни места, да се направи така, че да се завъртят оборотите в икономиката, и в същото време да е изгоден и за цяла Европа, и за България, беше превърнат в поредното унижение за страната след “Бургас - Александруполис” и АЕЦ “Белене”, каза Борисов.
“Това е унижение за България - по цял свят да ни разнасят, че имаме такова правителство, което лъже и Брюксел, лъже и Москва, лъже и Вашингтон, лъже и българския народ”, каза Борисов.

 

Москва: САЩ искат газовата мрежа на Украйна

Руският вестник “Комерсант” обвърза вчера американския натиск да се спре проектът “Южен поток” с предстоящата приватизация на част от украинската газова мрежа. Към нея интерес проявявали щатски фирми, но с газопровода “Южен поток” значението на украинската мрежа значително би намаляло, обяснява вестникът.
Идеята за преструктуриране на украинската “Нафтогаз” беше лансирана от премиера Арсений Яценюк миналата седмица. Той обясни, че от активите на компанията ще бъдат извадени газовите хранилища и магистралните газопроводи, които ще бъдат използвани съвместно със САЩ и ЕС. Според “Комерсант” в момента Киев води преговори с “Шел”, “Ексон Мобайл” и “Шеврон” за възможни инвестиции в газопреносната мрежа на страната. Основното изискване на американците обаче са гаранции, че транзитът от “Газпром” ще продължава.
Руските вестници почти без изключение коментират, че спирането на проекта от страна на България е станало под американски натиск. Според “Взгляд” на фона на конфликта между Москва и Киев, България рискува да остави себе си и останалите страни от Южна Европа без газ. “В случай на замразяване на проекта Русия ще може да си спести огромни инвестиции, което в условията на замиране на икономическия ръст ще бъде единствено в нейна полза”, пише “Взгляд”.
“Европа жертва икономическите си цели заради геополитически интереси”, коментира и руската телевизия RT.
“Международният натиск за общ фронт на Запада срещу Русия поради ролята на Москва в продължаващата криза в Украйна изглежда започва да дава плод в България, където замразиха работата по спорен руски газопровод”, съобщи “Уолстрийт джърнъл”.
“Фронтовете между Брюксел и Москва се втвърдяват”, коментира немското списание “Шпигел”. Изданието припомня газовата криза от 2009 г. “когато България беше тежко засегната, доставките бяха спрени и стотици хиляди българи трябваше да мръзнат”. Изданието пише още, че “правителството в най-бедната държава от ЕС иска непременно да осъществи проекта “Южен поток", за да си гарантира сигурни енергийни доставки”.
Би Би Си подчертава, че до решението за временно прекратяване на проекта се е стигнало след критика от страна на ЕС и САЩ. “По-рано България твърдеше, че Брюксел я е превърнал в средство за отмъщение на Русия заради ситуацията в Украйна", коментира Би Би Си.