Патова ли е ситуацията около "Южен поток"?

Новините

09-06-2014, 15:20

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Експерти: Докато не бъде решена кризата в Украйна, газопроводът няма да получи одобрение

Какво ще е бъдещето на проекта "Южен поток", какъв е полезният ход за българските политици? Investor.bg потърси мнението на експерти ден след като проектът беше официално замразен от премиера Пламен Орешарски след среща с американски сенатори.

Руската страна ще държи докрай изпълнителят да не бъде сменян, прогнозира за Investor.bg икономистът Калоян Стайков от Института за пазарна икономика. Според него проектът ще бъде замразен, докато не бъде решена кризата в Украйна. След това работата по газопровода може да продължи, като дори е възможно българското правителство, което и да е то, да проведе нова процедура, вече в съзвучие с очакванията на ЕС. Стайков допълни, че е много вероятно и тогава победителят да бъде същата компания.

Припомняме, че Европейската комисия започна наказателна процедура за начина, по който е проведен търгът по избор на изпълнител у нас. Опасенията на Брюксел са, че при процедурата не са спазени очакваните принципи за прозрачност, липса на дискриминационни условия и равен достъп на всички.

От друга страна, проблем е изборът на самия изпълнител. След месеци мълчание как вървят преговорите, "Южен поток България" най-накрая обяви победителя – руската компания "Стройтрансгаз". Фирмата е с голям опит в изграждането на подобни инсталации, но и е в "черния списък" на фирми, наказани от САЩ заради анексирането на Крим.

"Докато нещата около Украйна не се изчистят, която и компания да бъде избрана за изпълнител, "Южен поток" няма да получи подкрепата на САЩ“, смята и енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Според него натискът срещу руския президент Владимир Путин в момента е тотален, в резултат на което Русия започва да се „затваря“ и отново можем да говорим за зараждането на нова Студена война.

Дипломацията на САЩ е по-прозрачна и по-брутална, докато руската е многоходова, обясни още Тасев. Затова и премиерът Пламен Орешарски е бил поставен в ъгъла по време на посещението на тримата американски сенатори и е нямал полезен ход по отношение на "Южен поток".

Строителството на газопровода, без той да изпълнява изискванията на Третия либерализационен пакет, би означавало истинска финансова катастрофа за страната, уточни още експертът. Той припомни, че европейските регламенти предвиждат лицензиране на дейността на "Южен поток" след неговото построяване.

"Национално безотговорен регулатор, който одобри проект, неотговарящ на европейското законодателство, ще доведе до санкция за страната в размер на 10% от брутния приход на проекта. При това не еднократно, а ежегодно до отстраняване на проблема", обясни той. Според него допълнително и по съпътстващата наказателна процедура ще бъде определена дневна санкция, която България ще плаща, докато не изпълни изискванията.

Тасев смята още, че част от проблемите на страната с Европейската комисия идват от лошата комуникация и по думите му "буквално сме в "черен списък" на Брюксел". Само нашите евродепутати не се консолидират – взаимно се топят и топят и държавата", обясни още експертът.

Има два аспекта на проблемите с "Южен поток", смята и председателят на Балканската черноморска и газова асоциация Валентин Кънев. От една страна е забранителният списък на САЩ, а от друга – процедурите на Европейската комисия, пише dnes.bg

За Кънев проблемите с наказателната процедура могат да бъдат преодолени – в момента правителството очаква официалното писмо от Брюксел и уточнява своята позиция. Според него трябва да бъдат уточнени неяснотите около проекта и той ще може да бъде реализиран.

Санкциите срещу определени фирми и лица пък са в основата САЩ да поискат спирането на проекта, посочи Кънев. По думите там няма проблеми по отношение на либерализацията на енергийния пазар. "Не смятам обаче, че забранителният списък е нещо, което "Газпром" не може да реши", допълни още Кънев.

"Пътят на "Южен поток" е преговори и договаряне, каквото беше постигнато със "Северен поток", коментира още експертът. 

"Южен поток“ ще продължи да бъде тема и по време на преговорите между ЕК и Русия по отношение на цената на природния газ за Украйна. Допълнително на 13 юни у нас пристигат експерти от Европейската комисия, които да уточнят правните аспекти по проекта.