Ловим енергията на морските вълни съвместно с Виетнам

Мисия Варна

09-06-2014, 11:07

Снимка:

n/a

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Ще разработваме и технологии за извличане на минерални ресурси от морето

Делегация от Виетнамския институт за корабостроителна наука и технологии ще посети Центъра по хидро и аеродинамика (ЦХА) към Института по металознание, съоръжения и технологии при БАН (бивш Институт по корабна хидродинамика), съобщава Maritime.bg.

Двата центъра ще си сътрудничат в няколко основни направления. На първо място учените от ЦХА ще разработват със своите колеги от Виетнам хидродинамични устройства за използване на енергията на вятъра и морските вълни, както и разработка на технологии за извличане на минерални ресурси от дъното на морето.

Българския и виетнамския центрове ще изпълняват и конкретни договори по съгласувани теми или поръчки на корабостроителната промишленост за моделни изпитания на новопроектирани кораби и средства за усвояване на океана.

Ще бъде извършвано и обучение на специалисти за работа в хидродинамични лаборатории.

Посещението на делегацията бе договорено в рамките на визитата на президента Росен Плевнелиев във Виетнам през февруари. Делегацията пребивава в изпълнение на рамково споразумение за преки научно-технически контакти и сътрудничество между ЦХА и Института за корабостроителна наука и  технология, Виетнам.