Кабинетът с блудкав отчет за първата година

Животът

09-06-2014, 06:02

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Като цяло отчетът замита проблемните сфери

Сладникав отчет за първата година управление е написало правителството, става ясно от документа - четвърти поред, откакто Пламен Орешарски зае поста министър-председател на 29 май м.г.
Правителството е работило върху 315 мерки, основно в сферата на икономиката, от които напълно изпълнени са 85, а 215 са в процес на изпълнение.
Отчетът като цяло замита проблемните сфери. Например най-много успехи са отчетени в частта за еврофондовете, без да е ясно как ще се действа по отношение на спрените плащания по програмите “Околна среда” и “Регионално развитие”. В енергетиката нещата също изглеждат под контрол според отчета. Цялостното финансово-икономическо ребалансиране на сектора например е отчетено за изпълнена мярка. Кабинетът е доволен от постиженията в минния сектор и особено от ръста на износа на електроенергия.
Въпреки че кредиторите на БДЖ заплашиха с разпродажба на огромна част от вагоните на холдинга, кабинетът се хвали с подобряване на финансовото състояние на компанията към края на 2013 г.
Независимо от липсата на пенсионна реформа и връщането назад по отношение на пенсионирането на военните и в тази сфера кабинетът смята, че е свършил много работа.
От Световната банка пък се очаква да направи реформата в здравеопазването - трябва да разработи нов модел за финансиране на сектора, става ясно от документа.
Най-много червени точки според собствената си оценка правителството е регистрирало в сектор “образование”. Но не са създадени например училищата “Втори шанс” за отпаднали ученици и възрастни.

Сектор “Сигурност” е сред най-успешните според отчета.