ГЕРБ настоява за вот 2 в 1 през септември

Новините

08-06-2014, 16:06

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

По думите на Цецка Цачева, на 10 юни изтичат трите месеца, определени в закона, които регламентират задължителното разглеждане на искането за референдум

ГЕРБ настоява за вот 2 в 1 през септември тази година – предсрочни парламентарни избори и референдум по трите въпроса за изборните правила, предложени от президента Росен Плевнелиев в края на януари. Това обяви зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цецка Цачева на пресконференция на партията, информира bTV.

Един от въпросите е за задължителното гласуване. То стана част от дебата след изборите за Европейски парламент, на които коалиционните партньори БСП и ДПС получиха почти еднакви резултати. След това лидерът на социалистите Сергей Станишев лансира идеята за задължително гласуване, което бе разчетено като опит за удар срещу ДПС, чийто твърд електорат би дал процентно по-малък дял гласове при по-висока избирателна активност.

В специално обръщение на 29 януари държавният глава направи предложение към Народното събрание да вземе решение за произвеждането на национално допитване успоредно с изборите за Европейски парламент през май, за да бъде реализирано "с възможно най-малко средства".

Тогава той предложи гражданите да отговорят на следните три въпроса:1. Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?3. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?По думите на Цецка Цачева, на 10 юни изтичат трите месеца, определени в закона, които регламентират задължителното разглеждане на искането за референдум. Затова и от ГЕРБ ще настояват през следващата седмица в програмата на парламента тази точка да бъде включена.Бившите министри от кабинета „Борисов", а сега депутати - Делян Добрев, Десислава Атанасова и Цветан Цветанов, заедно с евродепутата Томислав Дончев и зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева разкритикуваха отчета на правителството на премиера Пламен Орешарски и заявиха, че кабинетът се е провалил във всички области.