Ремонт на конституцията "гълта" поне 40 дни

Новините

07-06-2014, 01:47

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Ако всички се обединят и само ДПС остане "против" идеята, то задължителният вот е възможен

Около 40 дни биха били нужни на Народното събрание да промени конституцията и да запише в нея задължителното гласуване.

Това значи, че парламентът трябва да работи поне до средата на юли, ако проектът за ремонт на основния закон бъде внесен още идната седмица. И ако лидерът на БСП Сергей Станишев е решен да търси подкрепа и да реализира идеята си дори по възможно най-бързата процедура, ще трябва да забави предсрочния вот поне за края на септември. 

За да има промяна на конституцията от обикновено Народно събрание - трябва да я поискат поне 48 депутати или президентът. Поправката може да се разглежда в пленарната зала не по-рано от месец и не по-късно от 3 месеца след внасянето. 

Окончателното приемане на текстовете става с три гласувания в три различни дни.
Втората сложност на процедурата идва от нужното мнозинство за ремонт на конституцията. "За" предложението три пъти трябва да гласуват поне 180 депутати. 

БСП, ГЕРБ и "Атака" имат общо 199 избраници - тоест ако всички се обединят и само ДПС остане "против" идеята, то задължителният вот е възможен. Националистите са твърдо "за" промяната, очаква се крайна позиция на левицата и ГЕРБ. Станишев чака одобрение за инициативата от пленума в понеделник, а хората на Борисов още не били обсъждали по същество. Ако на първото гласуване се съберат поне 160 гласа - промяната в конституцията отново е възможна, но тогава процедурата се забавя с от два до пет месеца.