Рицари-тамплиери "превзеха" Варна

Мисия Варна

06-06-2014, 17:54

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Българските носители на ордена се събраха за 18-я си пролетен конвент

На 18-ти пролетен конвент се събраха българските рицари-тамплиери във Варна. На събора беше взето решение за строителството на православен параклис край река Йордан. Теренът, на който ще бъде издигнат храмът, е предоставен от Лютеранската църква, съобщи великият приор на организацията Румен Ралчев. На 21 юни, делегация от български тамплиери ще посети Сърбия, където ще направи дарение за пострадалите от наводненията със средства набрани от членовете на ордена.

Директорът на Института за средновековна история към ордена проф.Николай Овчаров разказа че съвместно с дружествата на българите в Румъния се работи активно по реализация на голяма международна конференция през ноември, на която да бъдат привлечени учени от всички страни, участвали в борбата с османското нашествие.

Специален акцент на форума ще бъде делото на българския владетел Фружин, който след падането на родината му под робство, е получил град и замък на границата между Банат и Трансилвания. Ралчев каза още, че през есента българската организация ще издигне паметник на Великия магистър на ордена Жак дьо Моле. Статуята на изгорения през 1307 г. на клада монах-войн ще бъде поставена в София.