ДПС и БСП се сдърпаха за Възродителния процес

Новините

06-06-2014, 16:35

Снимка:

БГНЕС/архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Червени депутати подкрепили "Атака" в искането им за отмяна на декларацията за смяната на имената

Лидерът на ДПС Лютви Местан очаква ръководството на БСП да се разграничи от гласуването на свои депутати, подкрепили в комисия предложение на "Атака", свързано с Възродителния процес, съобщава dnes.bg.

В парламентарната комисия по правата на човека в сряда 7 депутати от левицата подкрепили предложението за отмяна на декларацията, с която 41-то Народно събрание осъди морално Възродителния процес.

"Отправих призив в тази нелека ситуация да потискаме емоциите си, ако е необходимо и волево, за да дадем път на разума и разумните решения. Малко ми е трудно да преодолея емоциите си, защото отношението към Възродителния процес не е въпрос само на политика, а на ценности, които стоят над политическите различия", изтъкна Местан.

По думите му от ДПС са огорчени от случилото се, макар предложението да не е минало при гласуването в комисията. Местан подчерта, че няма да бъде толерантен "за отстъпи от базовите ценности, на които стъпва демократичното гражданско общество на България".

"Надявам се ръководството на БСП да преосмисли позицията на тези 7 народни представители, членове на Комисията за правата на човека", каза Местан и уточни, че не е разговарял за това със Сергей Станишев и не е засегнал въпроса на вчерашния брифинг, за да не бъде уличен в опит за етнизиране на ситуацията.

"Ако това е позиция само на отделните членове на ПГ и на комисията, но не се споделя от ръководството на БСП, оценката ми ще е една - тогава най-вероятно призивът ми ще бъде тези зрели позиции на лидера час по-скоро да се споделят от всички членове на ПГ и актива на БСП. Но ако позицията на ръководството на БСП е в подкрепа на гласуването на седемте депутати, тогава пред мен ще възникне още по-драматичният въпрос какво се е случило на Орлов мост", коментира Местан, визирайки извинението на Станишев към българските турци за Възродителния процес, което соцлидерът направи на митинга на симпатизанти на БСП и ДПС през ноември 2013 г.