Борисов подкрепи Станишев за задължителен вот

Цветанов припомни, че ГЕРБ са дали 500 000 подписа за референдум по темата за вота

Искам 100% от българите да отидат да гласуват, защото тогава едно управление е най-представително, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в парламента, след като лидерът на БСП Сергей Станишев се обяви за въвеждане на задължително гласуване. Цветан Цветанов също обяви, че партията му ще подкрепи такова предложение. По думите му задължителното гласуване е единственото противодействие на контролирания и купения вот, което той определи като "практика на други политически формации".

БСП искаше по този начин да даде отговор на вчерашната позиция на ДПС за разтуряне на тяхната коалиция, смята обаче Цветанов. По думите му ГЕРБ е изразила принципната си подкрепа за задържително гласуване, включително чрез участие в подписка, инициирана от инициативен комитет за това. Партия ГЕРБ предостави над 500 000 подписа на инициативния комитет, напомни той.

Цветанов каза, че високата избирателна активност „ще даде правилен отговор на всичко, на което не могат днешните управляващи“.

Той смята, че след заявеното вчера от ДПС искане за предсрочен вот до края на 2014 г. БСП и лично Сергей Станишев са поставени в незавидна позиция. „Той днес нямаше друг разумен ход от това да говори за по-ранни избори“, коментира Цветанов.

По думите му ГЕРБ ще се съобрази с това, което социалистите ще предложат и българските граждани желаят повече от година, но изтъкна, че колкото по-скоро има избори, толкова по-добре. Според него септември или октомври е съвсем реалистично те да бъдат проведени

„Президентът искаше задължително гласуване, а тогава БСП не искаше. Каквото искат решение да взимат, българите трябва да знаят какво е положението в момента и колко по-лошо ще стане. Пак повтарям, техните щения въобще не ме интересуват", каза в отговор Бойко Борисов, цитиран от "Фокус".

По думите му задължителното гласуване е единственото противодействие на контролирания и купения вот, което той определи като „практика на други политически формации“.