Педагози се учат на повече толерантност към малцинствата

Ще развиват комуникацията между училище, семейство и местна общност за изграждане на нагласа към толерантност

На повече толерантност към малцинствата ще се обучават педагози, психолози, директори, педагогически съветници и експерти към Министерството на образованието. Проектът "Учене в толерантност" е в партньорство с Датски институт по правата на очвека и е финансиран по европейска програма.

Чрез опита на партньора ще се популяризира и насърчава прилагането на иновативния подход Нuman rights based approach (HRBA) при разработването на местни и национални образователни политики и политики в областта на защита на човешките права.

Основна дейност по проекта е провеждането на 16 обучения във Варна, Правец, Велинград, Арбанаси и Бургас.

Екип от експерти ще обучават педагозите по теми като: развитие на комуникацията между училище, семейство и местна общност за изграждане на нагласа към толерантност; развитие на толерантността в училище чрез осъществяване съвместни дейности и проекти между родители, учители и ученици.

Също така ще бъдат застъпени и умения за водене на диалог: приемане на различните мнения и възгледи, обмен на опит и добри практики за справяне с проявите на нетолерантност в училище. Ще се наблегне на превенция на нетолерантността чрез подобряване на микроклимата и психоемоционалната атмосфера в училище, развитие на уменията за справяне с различни видове нетолерантност и обучение в медиация (посредничество) при решаване на конфликти и други.

Други дейности по проекта са: обмяна на опит и споделяне на добри практики между педагози от България и Кралство Дания; изготвяне на наръчник "Учене в толерантност" - на български и на английски език; създаване на интернет сайт с форум, който ще продължи да съществува и след приключването на проекта; провеждане на заключителна национална конференция, целяща представяне и разпространяване на постигнатите резултати.

Стойността на целия проект е 967 000 лева, от които 85% са от Европейския социален фонд на ЕС.