Няма места за нови детски градини в центъра

Животът

05-06-2014, 12:18

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Държавата и общината не са длъжни да осигурят места за абсолютно всички деца под 5-годишна възраст

Невъзможно е строителството на детски градини в идеалния център, защото липсват свободни терени. Това коментира пред Дарик Варна шефът на общинската дирекция "Образование, младежки дейности и спорт" Лилия Христова. Проблемът с липсата на места в забавачниците е най-сериозен в район "Одесос". Наемането на помещения за детски градини е трудно, заради изискванията в закона за квадратура на сградите, височина на таваните и изложението на спалните.

"Възможността за изграждането на нови забавачници е в близост до квартал "Христо Ботев" и на границата с район "Младост", каза още Христова.

"Приморски" е другият район, където местата са недостатъчно. Там проблемът се очаква да бъде разрешен след завършването през есента на новата градина на ул. "Д-р Анастасия Железкова", която е за 180 деца, както и след ремонта на сградата в "Чайка", където преди се помещаваше училището "Малкият принц". За сроковете на неговото приключване все още няма ясноста, тъй като процедурата по възлагане на обществената поръчка по избор на изпълнител се обжалва в съда. Христова обаче се надява до края на годината забавачницата да отвори врати.

Неприетите деца в детски градини са 199, а свободните места са 176. Те са предимно в районите "Владислав Варненчик" и "Аспарухово". Христова посъветва родителите да разширят периметъра на желанията си по отношение местоположението на градините. Държавата и общината не са длъжни да осигурят места за абсолютно всички деца под 5-годишна възраст, каза още Христова.