БСП даде на "Атака" необходимите подписи за оспорване на изборите

Новините

05-06-2014, 06:31

Снимка:

n/a

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Налице било масово купуване гласовете на избирателите, с което престъпление се опорочават изборните резултати, твърдят националистите

"Атака" събра необходимите 48 подписа от депутати, за да отправи искане до Конституционния съд за касиране на изборите за Европейски парламент, гласи съобщение на пресцентъра на партията.
Под жалбата са се подписали 21 народни представители от групата на "Атака", без председателя Волен Сидеров и заместника му Десислав Чуколов. От БСП са се подписали 28 депутати.
По-рано днес депутати от "Атака" и от партия НФСБ съобщиха, че обжалват пред главния прокурор провеждането на евроизборите и искат касирането им.
В жалба до главния прокурор Сотир Цацаров кандидатите за евродепутати от партия "Атака" Магдалена Ташева, Павел Шопов, Явор Нотев, както и проф. Станислав Станилов, оспорват законността на проведените евроизбори. Националистите са категорични, че при провеждане на изборите са допуснати съществени нарушения на Изборния кодекс, които са довели до тяхното опорочаване и незаконосъобразност. В жалбата до главния прокурор пише, че са допуснати няколко закононарушения и ги изброяват.
На първо място, при провеждането на изборите беше установено безспорно, че е налице масово купуване гласовете на избирателите, с което престъпление се опорочават изборните резултати и се получава така, че те не отразяват действителната воля на гласоподавателите, заявяват националистите. От тук идва и незаконосъобразността на изборните резултати, тъй като те не отразяват реалната воля на народа. Въпреки многобройните доказателства за това закононарушение, компетентните държавни органи не взеха своевременно мерки, посочват от "Атака".
„На второ място, резултатите от изборите бяха опорочени и от изразходването на значителни парични средства с неясен произход, при провеждането на избирателната кампания. Това събужда сериозни съмнения кои финансови кръгове са осигурили тези средства както за провеждането на изборната кампания, така и при масовото купуване на гласове при упражняване правото на вот", допълват още националистите. По такъв начин изборните резултати са манипулиран и за членове на Европейския парламент са избрани кандидати, които не представляват българския народ, а определени икономически кръгове, смятат от "Атака". „С оглед на гореизложеното и на основание чл. 394, ал. 2 от Изборния кодекс, въз основа на настоящата жалба Ви моля да сезирате с мотивирано искане Конституционния съд на Република България да се произнесе по законосъобразността на избора на членове на Европейския парламента на изборите проведени на 25 май 2014 г.", завършва жалбата на "Атака".
Партия Атака е подготвила искане до Конституционния съд за признаване незаконосъобразността на проведените избори за ЕП и започва събирането на необходимите 48 подписа, като ще търси подкрепа от депутатите от Коалиция за България.
Националният фронт за спасение на България внася днес жалба за касиране на изборите. Това обяви в ефира на сутрешния блок на bTV лидерът на партията и собственик на СКАТ ТВ Валери Симеонов.
Ние трябва да направим каквото трябва, а да става каквото ще, заяви Симеонов в отговор на въпрос на водещите дали това действие има смисъл. Той мотивира искането за касация с наличието на многократни и многобройни нарушения.