Върви интрига с ход “Станишев премиер”

Новините

05-06-2014, 06:09

Снимка:

"24 часа"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Избирателите на БСП не припознавали обаче кабинета на Пламен Орешарски като правителство на социалистите

Няма вариант Сергей Станишев - премиер. В момента някой надгражда спекулации.

Това коментира вчера изключително информиран източник от "Позитано", след като се завъртя вариантът, че лидерът на БСП ще предложи себе си за министър-председател на ново правителство в рамките на този парламент.

Избирателите на БСП не припознавали обаче кабинета на Пламен Орешарски като правителство на социалистите и това бил големият проблем. Затова се водели сериозни разговори каква ще е програмата през следващите месеци.

Най-вероятно ще се иска от Орешарски много по-ясна социална политиката и особено

видими промени в пенсионната реформа

На "Позитано" били наясно, че настоящият премиер има сериозна подкрепа от техния партньор ДПС и трудно в този парламент може да мине който и да е друг кандидат, дори той да се казва Сергей Станишев. Което бе подчертано неколкократно в рамките на седмица от Лютви Местан.

Днес той отново отсече, че движението няма да приеме премиер, различен от Орешарски,

в рамките на това Народно събрание, “независимо колко дълъг ще е животът му”.

Със Станишев Местан не успял да говори, обясни, че се надява да го види до края на деня. Едно е сигурно - че ДПС въпреки твърденията за преяждане с власт няма амбиции за разширяване на властовите си позиции, подчерта председателят на движението. И сегашните не давали основания за изводи като “преяждане с власт”. Според него

дълбочината на промените в кабинета е следствие от идеята какъв е
хоризонтът, който стои пред него

Лидерът на ДПС обеща да посочи днес докъде е хоризонтът на специална пресконференция. На нея той ще говори и за новия вот на недоверие, както и по темата за контролирания плавен преход към стабилизиране на политическата обстановка.


Провокиран бил от оценки, които чул последните 2 дни,

а именно - че позицията на ДПС спрямо управлението в дните след евровота не била съвсем ясна.

Самият Орешарски също дойде в парламента вчера. След като участва в блицпарламентарен контрол, прекара около час в кабинета на председателя Михаил Миков, след което спря пред журналистите. И категорично разсея съмненията, че си говори по-често с Местан, отколкото с лидера на партията мандатоносител.

“В добра комуникация съм с г-н Станишев. Вчера (във вторник - б.а.) се чухме за последно, а преди това имахме среща. Така че изчаквам двете парламентарни групи да уточнят програмите, изпълнението, работата на кабинета, хоризонтите и предстои в следващите няколко дни да имаме новини”, увери премиерът.

БСП и ДПС са еднакво важни за премиера -

която и от двете парламентарни групи да оттегли подкрепата си, ще е равностойно, заяви той.

Новите министри се избирали както старите - с много предложения и анализ на качествата. “За мен по-важна е решимостта им да следват определени политики и мерки. Всички министри са с мое одобрение”, категоричен бе Орешарски.

Лансираният от ДПС за екоминистър Станислав Анастасов бил една от силните номинации, но не и окончателно утвърдената, коментира той. Имало и други, но кои, премиерът не уточни, защото било “кухненски въпрос”.

 

31-годишният Станислав Анастасов посочен от Местан за екоминистър

Станислав Анастасов е “младият, енергичен и високо интелигентен” кандидат за министър на екологията на ДПС, обяви лидерът Лютви Местан в парламента вчера. Още в изборната нощ той обрисува с тези думи наследника на Искра Михайлова, която след отказа на Делян Пеевски от 2-ото място стана евродепутат. Местан обяви тогава и че новият министър ще е по-скоро експерт, отколкото политик.


Международникът на младежката организация на ДПС Анастасов, който е и зам.-председател на либералния младежки интернационал, бе 6-и точно след Михайлова в евролистата на ДПС. Днес той навършва 31 г. Завършил информатика в Техническия университет - Мюнхен, Германия, и стопанско управление в СУ.

Владее английски, немски, руски и сръбски език.

В момента Анастасов е съветник по икономическата политика на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. “Много умно и работливо момче”, оцени го той.

От думите на Местан вчера стана ясно, че номинацията не е коментирана с БСП, а е представена направо на премиера Орешарски.

“Кой съм аз? Казвам се Станислав Анастасов. На 27 г. съм, мъж, неженен,

но сгоден за либералната идея

Политическият дневен ред заема важно място в съзнанието ми от ранна възраст.” Така младият зам.-председател на младежкото ДПС се представя в заключителната си реч пред извънредния конгрес на IFLRY в Санкт Петербург на през август 2010 г., когато е избран за неин вицепрезидент.


От миналата есен Анастасов вече е женен, сочат снимките му във фейсбук.

В речта си пред младите либерали заявява още, че “в края на 1989 г. страната ми беше пред гражданска война: християни се бяха изправили срещу мюсюлмани, очаквайки някой да запали искрата на конфликта – точно както стана в бившите републики на Югославия. Слава богу, това не се случи. Ние успяхме да открием механизмите за постепенно, системно и целенасочено обществено въздействие чрез политически инструменти и това до голяма степен е заслуга на ДПС”.

По време на предизборната кампания миналия месец участва активно в срещите, особено в Смолянско. Роден е в Рудозем. “Свързан съм с този край. Не желая в София да има метро, а в Родопите на няма нормални пътища”, казва той на обиколката си в района.

 

Пети вот на недоверие внася ГЕРБ утре

 Пети вот на недоверие - за финансовата политика на кабинета “Орешарски”, внася ГЕРБ утре. От опозицията са възмутени, че управляващите ще емитират кредит от 3 млрд. лв.

“Всеки ден стоене на това правителство генерира нови дългове и спрени еврофондове”, заяви днес Бойко Борисов. И добави: “Трите партии, поддържащи това правителство, са съучастници в катастрофата на държавата. Която от тях първа напусне, това  е голям шанс.” “Наглостта им първо ме разсмиваше, сега се чудя тези хора нормални ли са. Кой е Орешарски? Човекът, който направи държавата за смях пред Брюксер”, остър бе Борисов. Според него страната е в тежка политическа и парламентарна криза. Борисов прогнозира, че скоро кредитният рейтинг на България ще бъде свален, а нищо чудно и да ни изключели от ЕС с тези управляващи. Липсата на доверие от страна на ЕК към страната ни се видяла в поредното блокиране на средства - този път по оперативна програма “Регионално развитие”.

Орешарски увери пред журналисти, че вотът на недоверие по тема “Финанси” не го притеснява.