Най-красивата пътна табела сочи към Варна от горнооряховско село

Мисия Варна

04-06-2014, 15:11

Снимка:

Владимир Стоев

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Варна се казват 11 места по света

Село Стрелец е родното място на бивш кмет на Варна

Най-красивата пътна табела вече 10 години сочи към Варна от горнооряховското село Стрелец, научи Varnautre.bg. Преди две петилетки местен художник решил да украси скучния указателен знак и изрисувал на него море, слънце, пясък и палми. Под името на морския град художникът изписал "Морето" и оставащото разстояние до него - 180 км. 

"Уникалната табела е нарисувана от нашия художник Ангел Луканов", разказа за Varnautre.bg кметският наместник на село Стрелец, Райна Цветкова. Художникът и досега работи като общинска охрана в селото. "Идеята да украси указателния знак му хрумнала, за да направи пътя на преминаващите по-интересен", разказа още Цветкова. 

Село Стрелец е разположено североизточно на 25 км от град Горна Оряховица, върху хълмисто плато, съставляващо част от Предбалканската верига. Макар и далеч от морето, обаче връзките на Стрелец с Варна датират много преди създаването на цветната табела.

Горнооряховското село Стрелец (бел. а. - село със същото име има и в района на Стара Загора) е родното място на Петър Стоянов - бивш кмет на Варна. Роденият през 1881 г. Стоянов е кмет на морския град в годините от 1923 и 1927 година, като това е първият му мандат. От 26 януари до 9 септември 1944 година заема поста за втори път. На 8 септември 1944 година обаче е арестуван и съден от Народния съд. Впоследствие е изселен от Варна. Умира на 19 септември 1954 година в родното си село.