Обсъждат нов заем от 1,5 милиарда евро

Парите

04-06-2014, 09:08

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Според бюджета максималният размер на нов дълг не може да надвишава 3,9 милиарда лева

Облигационният заем от 1,5 млрд. евро ще бъде обсъден на заседание на бюджетната комисия в парламента, съобщава Дарик. За пласирането на облигации на международните пазари се очакваше „най-благоприятния момент”, като парламентът ще разгледа споразуменията с банките, които трябва да работят по емисията - Ситигруп Глобал Маркетс Лимитед, Ейч Ес Би Си Банк Пи Ел Си и Джей Пи Морган Секюритиз Пи Ел Си. Заемът може да бъде взет на един или повече траншове.

С облигационната емисия основно ще бъде покрит падежът на дългът, който трябва да бъде платен догодина, който е в размер на малко над 1 млрд. долара. Остатъкът, в комбинация с постъпленията от емисии на държавни ценни книжа на вътрешния пазар, ще се използва за погасяване на падежиращ през 2014 г. дълг от предходни години и за покриване на планирания бюджетен дефицит през 2014 г.

В бюджета за тази година е записано, че максималният размер на държавния дълг към края на годината не може да надвишава 18 млрд. лв. Максималният размер на новия дълг, който може да бъде поет по реда на Закона за държавния дълг, е 4,4 млрд. лв.

Според бюджета, максималният размер на нов външен дълг може да е до 3,9 млрд. лева или тяхната равностойност в друга валута.