Украински власти продължават офанзивата срещу проруските сепаратисти

Новините

03-06-2014, 12:33

Снимка:

http://novanews.bg/

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Москва обвини Киев в "престъпление срещу собствения си народ"

Правителствените сили продължиха офанзивата срещу проруските сепаратисти в Източна Украйна, като унищожиха техни постове в Луганск и Славянск и продължават прочистването на региона въпреки протестите на Москва. Украинският вътрешен министър Арсен Аваков призова местните жителите да не излизат от домовете си, тъй като "силовата операция на Киев в региона навлезе в активна нападателна фаза", пише mediapool.bg

Проруски "опълченци" в Донбас съобщиха, че нови украински колони с бронирана техника се движат към Славянск. "Явно се готвят да ни смажат с танкове", допълнили сепаратистите.

Тази сутрин украинската Национална гвардия обстреля с артилерия блокпостовете в с. Воеводовка в Луганската народна република, съобщиха пред Интерфакс местни сепаратисти. Снарядите паднали в зеленчукови градини.

През последните десет дни сепаратистите са дали десетки жертви, а новоизбраният президент Петро Порошенко заяви, че ще продължи операцията до пълното им смазване.

Руското външно министерство обаче обвини украинските власти в "ново престъпление срещу собствения си народ заради извършеното въздушно нападение срещу сградата на областната държавна администрация в Луганск" в понеделник.

Различни информационни източници съобщиха за между две и пет жертви и много ранени в резултат на частичното сриване и пожара, избухнал след ракетен удар в сградата, която е под
контрола на проруските сили, обявили там Луганска народна република.

Киев обаче отрече самолет на украинските ВВС да е обстрелвал сградата, както твърдят сепаратистите. Според Владислав Селезньов, говорител на правителствените сили, които водят операциите срещу сепаратистите, последните сами причинили експлозията, като изстреляли топлинно-насочваща се ракета по украински изтребител. Ракетата обаче се врязала в сградата на областната администрация в Луганск.

Селезньов обаче призна, че украинските ВВС са извършили въздушни удари срещу два опорни пункта на сепаратистите в Луганска област в рамките на започналата "пълномащабна офанзива с цел неутрализиране на терористичните групи в Луганск". Когато украинският изтребител са връщал от атаката, сепаратистите се опитали да го свалят, изстрелвайки злополучната ракета.

Русия опита да прокара и поредна резолюция в Съвета за сигурност на ООН (СС), която обаче бе отхвърлена, а Киев я определи като "цинична".

Проектът на Русия за резолюция, призоваваща за създаване на хуманитарни коридори и прекратяване на насилието в Източна Украйна, е предизвикал толкова много въпроси от страна на западните държави членки на Съвета за сигурност на ООН (СС), че Москва ще обмисли какви да бъдат следващите й ходове, предаде Ройтерс.

15-членният СС се събра за кратко тази нощ при закрити врата, за да обсъди проекта за резолюция в размер от една страница и половина, където се призовава и за преговори между
Русия и Киев.

"Имаше и положителни реакции от някои членове на Съвета. Други обаче зададоха толкова много въпроси, че ако бяхме опитали да отговорим, щяхме да говорим за това седмици наред", каза руският посланик в ООН Виталий Чуркин. От вчера Чуркин пое едномесечното ротационно председателство на СС на ООН.

"Още не сме решили каква да бъде следващата ни стъпка в работата по резолюцията", каза Чуркин.

САЩ определиха руския проект за резолюция като лицемерен, тъй като въоръжени бойци и оръжия влизат от Русия в Украйна, а подкрепяни от Москва сепаратисти атакуват нови цели в Източна Украйна и държат международни наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в плен."Ако те ще призовават или ще подкрепят намаляване на напрежението и деескалация, би било по-ефективно да прекратят тези дейности", заяви говорителката на американския Държавен департамент Джен Псаки.

Украйна и западните й съюзници обвиняват Москва в подклаждане на проруския сепаратизъм в Източна Украйна, който заплашва да разцепи страната. Русия отрича участието си в сепаратистките акции и твърди, че Киев носи отговорност за продължаващия конкфликт заради опитите да потуши размириците със сила.