Манастир опитва да задържи неправомерно получени имоти

Животът

03-06-2014, 08:52

Снимка:

varnamonastery.bg

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Игуменът на манастира отец Стоян не пожела да отговори дали ще обжалва решението, като заяви, че това са "вътрешно манастирски въпроси"

Манастирът "Св. св. Константин и Елена" във Варна прави пореден опит да задържи земи, които са му били върнати неправомерно преди 13 години.
През 2001 и 2002 г. поземлената комисия във Варна връща на манастира общо над 210 дка в землището на курорта "Дружба", пише в-к "Труд". По-голямата част от тях (195 дка) бяха във владение на Ботаническата градина във Варна, която се стопанисва от Софийския университет. От Алма матер незабавно заведоха дело срещу този акт, който с решение на Върховния касационен съд  през 2010 г. бе определен като незаконен. Магистратите обявиха актовете на поземлената комисия за нищожни и СУ вписа собствеността си в кадастъра.
Останалите 16 дка от неправомерно върнатите земи обаче са собственост на държавата. Нейният интерес се защитава от Министерството на регионалното развитие, което е подало молба за вписване. Тя е удовлетворена със заповед на началника на Службата по геодезия, кадастър и картография - Варна.
Манастирът обжалва тази заповед, но Варненският административен съд отхвърли искането за отмяната , тъй като държавата притежава валиден документ за собственост.
Игуменът на манастира отец Стоян не пожела да отговори дали ще обжалва решението, като заяви, че това са "вътрешно манастирски въпроси".
Сагата около манастирските имоти предизвика огромен скандал преди няколко години, защото с решенията на поземлената комисия на практика бе отнета половината територия на Ботаническата градина. Веднага след като получи собствеността върху спорните терени, манастирът извади нотариални актове и прехвърли 120 дка от градината на дружество "Сийланд пропъртис", срещу 98 дка лозя край Галата, 200 дка селскостопанска земя край Каварна и 50 дка гори край Виница. Новият собственик от своя страна препродаде част от тях на "Лазурен бряг-91" ООД и "Бяла бийч турс" ООД. ВКС обаче отмени издадените нотариални актове на манастира и останалите фирми, участващи в сделките.
Отец Стоян категорично отказва да коментира дали манастирът е върнал получените при замяната имоти с мотива, че това не са теми, които касаят широката общественост.