Хората на държавна заплата ще си плащат здравните осигуровки

Новините

03-06-2014, 06:12

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Така приходите в НЗОК може да минат 3 млрд.лв. на година

Над 250 хил. държавни служители, полицаи, военни, прокурори, съдии и надзиратели да започнат сами да си плащат здравните осигуровки. Такова предложение е обсъждано вчера в комисията за публични политики на БСП, чийто председател е Георги Пирински. Идеята, която срещнала подкрепа, била лансирана от депутата д-р Емил Райнов - бивш зам. здравен министър в тройната коалиция. Заседанието било по повод отчета за едногодишното управление на кабинета “Орешарски”, съобщава „24 часа”.За същата мярка отдавна настояват Българският лекарски съюз и бизнесът. Целта е да се увеличат приходите на Националната здравноосигурителна каса.

Според груби изчисления подобна реформа може да вдигне приходите в НЗОК с 50-100% спрямо предвидените в тазгодишния бюджет 1,8 млрд. лв. от осигуровки. Така приходите може да минат 3 млрд. лв. на година.

В момента 1,8 млн. българи, които си плащат здравните осигуровки, издържат още 1,2 млн., се чуло на заседанието на комисията. Причината е, че независимо кой е на власт, държавата не плаща редовно и навреме осигуровките. При реформа осигуровките ще се удържат всеки месец при изплащане на заплатата, както е в частния сектор.

На практика в момента държавата взема от приходите от данъците на здравноосигурените българи, за да покрива осигуровките на останалите.

Идеята държавата да престане да плаща за тези над 250 хил. души се подкрепя и от здравния министър Таня Андреева.

3,8% от заплатата ще е всъщност вноската, която ще трябва да плащат лично чиновници, военни, полицаи и др. Останалите до 8% се покриват от работодателя, в случая - държавата. За да не се намаляват заплатите им, е обсъждано те да бъдат компенсирани с увеличение на заплата в размера на вноската